Dijksma wil af van islamitisch schoolbestuur

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) heeft gisteren de rechtbank in Den Bosch gevraagd om het bestuur van Stichting Islamitische Scholen Helmond (SIS Helmond) naar huis te sturen.

Het is de eerste keer dat deze maatregel tegen een schoolbestuur wordt genomen. Dit heeft het ministerie van Onderwijs gisteren bekend gemaakt.

Volgens de woordvoerder van Dijksma heeft het schoolbestuur „tonnen aan geld dat was bedoeld voor onderwijs” verkeerd besteed. Het fraudeparket van justitie heeft de aangifte nog in onderzoek. De Onderwijsinspectie verricht verder nog nader onderzoek naar geruchten over intimidatie van personeel en ouders door het schoolbestuur.

De staatssecretaris heeft de bestuursleden de mogelijkheid gegeven zelf op te stappen, zegt het ministerie. Verder heeft zij een terugbetalingsregeling voorgesteld, maar het bestuur is daar niet op ingegaan.

Volgens de ISBO, de koepel van islamitische scholen, heeft het bestuur laten weten dat de aangifte van Dijksma „vol fouten staat en dat men niets verkeerd heeft gedaan”, aldus ISBO-directeur Yassin Hartog. Hij zegt nog geen partij te kiezen.

Onder de huidige wet heeft de staatssecretaris van Onderwijs alleen via de rechter de mogelijkheid om in te grijpen als schoolbesturen slecht presteren , en bovendien „als het al te laat is”, zo zegt een woordvoerder van het ministerie. Ze kan dan de subsidie aan een school stoppen, maar dat zal altijd tot gevolg hebben dat een school moet sluiten, en daar zijn niet altijd de leerlingen bij gebaat.

Een meerderheid in de Kamer wil dan ook dat de staatssecretaris ook zelf, eerder en tussentijds kan ingrijpen en een bestuur zonodig moet kunnen wegsturen. Bij de Raad van State ligt een wetsvoorstel die dit mogelijk maakt.

Verder loopt er een onderzoek naar het bestuur van alle 43 islamitische scholen in Nederland. Dat is in het voorjaar klaar. Momenteel speelt er een achttal vergelijkbare zaken rond financieel wanbeleid en bestuurlijke problemen op islamistische scholen in Nederland, zo zegt het ministerie.

Volgens Zeki Arslan, onderwijsdeskundige bij multicultureel instituut Forum, hebben zoveel islamitische scholen problemen, omdat het de besturen aan ervaring ontbreekt. Hij vindt dat Dijksma hier meer hulp en ondersteuning moet bieden. Daarnaast moet de ISBO meer hulp aan haar leden bieden. „De rechter alleen lost deze problemen niet op.”

Hartog zegt dat de leden van de ISBO de koepel de bevoegdheid wil geven om besturen die niet goed presteren te royeren. „De goede islamitische scholen willen geen rafelig imago”, zegt hij. Volgens hem is er „brede steun” voor de vereiste statutenwijziging.