Cutuur chimps blijkt niet genetisch bepaald

Rotterdam, 23 okt. Gewoontes en tradities bij wilde chimpansees ontstaan door sociaal leren en worden niet overgedragen via hun genen. Dat blijkt uit een studie van Britse biologen die de genetische stamboom van chimpansees vergeleken met een `culturele` stamboom van deze dieren. Ze publiceren hun resultaten deze week in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Wilde chimpansees in verschillende delen van Afrika hebben karakteristieke methoden om voedsel te bemachtigen. Sinds de eerste beschrijvingen van Jane Goodall hebben onderzoekers dit gedrag beschreven als cultuur, die binnen een apengroep is ontstaan door leren van eerdere ervaringen. Maar critici beweerden dat apencultuur van die van mensen verschilde doordat het genetisch is ingebakken. Het nieuwe onderzoek logenstraft dit: apengewoonten uit verschillende gebieden lijken soms op elkaar, maar zijn onafhankelijk ontstaan. Volgens de onderzoekers is er genetische vermenging tussen naburige groepen, doordat vrouwtjes als zij volwassen worden migreren. Maar hun cultuur brengen zij zelden over, of wel doordat zij zich aan de mores van de nieuwe groep conformeren, ofwel omdat hun afwijkende gedrag niet wordt overgenomen.