Cristina zegt niets en wordt president

Senadora_Botox.jpgNog vijf nachtjes slapen en dan kiezen de Argentijnen voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president. Cristina Kirchner, al 32 jaar de vrouw van de huidige president Néstor, kan de zege volgens alle peilingen niet meer ontgaan. Ze heeft een bizar grote voorsprong op alle andere kandidaten. Vreemd, omdat Cristina de hele campagne nog niets interessants heeft gezegd. Ze zegt überhaupt niets. Cristina neemt niet deel aan debatten. De Associatie van buitenlandse correspondenten in Argentinië heeft haar al zes keer gevraagd of ze niet net als alle andere kandidaten een praatje wil houden voor de journalisten uit den vreemde. Ze weigert consequent. Maar waarom zou je ook praten als zwijgen en een glimlach met je botox lippen volstaan om de harten van de kiezers op hol te doen slaan?

Op de voorpagina van de krant La Nación worden vandaag de resultaten van een zelfgehouden rondvraag gepresenteerd. Het dagblad vroeg de presidentskandidaten hun standpunten over kwesties als de doodstraf, het homohuwelijk of abortus. De aanstaande presidente weigerde te antwoorden. 

Cristina houdt af en toe een toespraak vol gemeenplaatsen tegenover door haar partij aangevoerde supporters. Dan kletst ze over het Patria en Los Argentinos die onder haar een glorieuze toekomst tegemoet kunnen zien. Ze toont foto’s van die andere First Lady: Evita, de arbeidersheldin die stierf een jaar voordat Cristina werd geboren.

Een van de thema’s van de Kirchners zijn de mensenrechten. Maar het thema van de vrijheid van nieuwsgaring en de plicht van politici om burgers niet alleen als stemvee te behandelen maar ze ook serieus te informeren over actuele kwesties (zoals de recente corruptieschandalen) wordt door het echtpaar genegeerd.

Er zijn latino’s die denken dat met vrouwen aan de macht alles anders wordt in Latijns Amerika. Maar Cristina bedient zich van hetzelfde populisme als al haar mannelijke voorgangers. En ze is trouwens ook tegen abortus, maar ze zegt het niet meer.

Zie ook:

De Argentijnen kiezen zondag hoogstwaarschijnlijk voor het eerst een vrouw als president. In het land van de slaapwandelaars wordt Néstor Kirchner opgevolgd door zijn echtgenote Cristina. http://www.nrc.nl/buitenland/article799110.ece/Argentinie_als__socialistische_monarchie

 

    • Marcel Haenen