‘Biografie’ Pierre Vinken

‘Biografie’ Pierre Vinken Tegen het idealisme (Prometheus, € 49,95) heet het boek van Paul Fentrop over leven en werk van Pierre Vinken. ‘Essayist. Wetenschapper. Neuro-chirurg. Bestuursvoorzitter van de internationale uitgever (Reed) Elsevier. Medeoprichter van het Republikeins Genootschap’. ‘Maar ook’, schrijft Menno Tamminga, ‘zelfverkozen onbekende Nederlander’. ‘De kracht van Tegen het idealisme zit in de diversiteit van de onderwerpen: van de machtstrijd bij Elsevier’s Magazine tot de rol van persoonlijke tegenstellingen bij grote zakentransacties. Van mediamagnaat Robert Maxwell tot een exposé over zijn vrouwen en vriendinnen, inclusief tekeningen van Peter van Straaten, die zijn vriendin Annemarie Oster aan Vinken verloor en de scheiding van zich aftekende door Vinken op te voeren als vrekkige oude man met een buikje. Frentrops boek mag dan biografie heten, het is niet de term die de lading dekt. Daarvoor is het niet neutraal genoeg en ontbreekt het aan oordeelsvorming. [...] Tegen het idealisme is een vertelling, een aflevering van de tv-show Dit is uw leven, op papier: informatief, onderhoudend en per saldo positief voor de hoofdpersoon.

Tegen het idealisme (Prometheus, € 49,95) heet het boek van Paul Fentrop over leven en werk van Pierre Vinken. ‘Essayist. Wetenschapper. Neuro-chirurg. Bestuursvoorzitter van de internationale uitgever (Reed) Elsevier. Medeoprichter van het Republikeins Genootschap’. ‘Maar ook’, schrijft Menno Tamminga, ‘zelfverkozen onbekende Nederlander’.

‘De kracht van Tegen het idealisme zit in de diversiteit van de onderwerpen: van de machtstrijd bij Elsevier’s Magazine tot de rol van persoonlijke tegenstellingen bij grote zakentransacties. Van mediamagnaat Robert Maxwell tot een exposé over zijn vrouwen en vriendinnen, inclusief tekeningen van Peter van Straaten, die zijn vriendin Annemarie Oster aan Vinken verloor en de scheiding van zich aftekende door Vinken op te voeren als vrekkige oude man met een buikje.

Frentrops boek mag dan biografie heten, het is niet de term die de lading dekt. Daarvoor is het niet neutraal genoeg en ontbreekt het aan oordeelsvorming. [...] Tegen het idealisme is een vertelling, een aflevering van de tv-show Dit is uw leven, op papier: informatief, onderhoudend en per saldo positief voor de hoofdpersoon.