Beurzen Europa dalen door dollar

De beurzen in Europa , en daarvoor ook die in Azië, reageerden gisteren negatief op de wegzakkende dollar en andere zorgen over de Amerikaanse economie. De AEX-index in Amsterdam sloot gisteren 1,75 punt lager op op 541,43. De dollar noteerde aan het eind van de dag 71 eurocent. Aanleiding voor de koersval van de dollar is het uitblijven van overeenstemming tussen de zeven grootste industrielanden (G7) om de Amerikaanse munt te steunen. Op de vergaderingen van de G7 en het Internationaal Monetair Fonds dit weekeinde toonden Europa en Canada zich bezorgd over de steeds verder wegzakkende dollar. Exportproducten worden duurder voor de Amerikaanse markt, maar het effect is breder. Omdat veel landen hun munt (in)formeel aan de dollar gekoppeld hebben, worden exportproducten voor deze andere landen ook duurder. Precies om deze reden ontstond ook geen overeenstemming om de dollar te steunen. (NRC)