Armando Museum geheel uitgebrand

In Amersfoort ging gisteren het Armando Museum in vlammen op. Foto Flip Franssen Nederland, Amersfoort, 22-10-2007 Het Armando museum gaat in vlammen op. Ook drie belendende panden branden uit. Foto: Flip Franssen branden musea brandweer torens Franssen, Flip

Amersfoort, 23 okt. - Het Armando Museum in Amersfoort is maandag geheel uitgebrand. Alle tentoongestelde voorwerpen zijn verloren gegaan. De schade loopt in de miljoenen. Ook twee belendende panden raakten ernstig beschadigd. Het museum was gesloten toen de brand uitbrak. Niemand raakte gewond.

Het Armando Museum was gevestigd in de negentiende-eeuwse Elleboogkerk in het historisch centrum van de stad. Onder de werken die verloren gingen, zijn volgens Armando negentien van zijn schilderijen. Ook drie van zijn litho’s en 28 werken van andere kunstenaars zoals Jacob van Ruisdael, Hercules Seghers en Albrecht Dürer zijn verbrand. Deze werken waren in bruikleen voor de tentoonstelling In het woud. De verzekeringswaarde is 3 miljoen euro.

Op het moment dat de brand uitbrak werden schilderwerkzaamheden uitgevoerd en er werd aan het dak gewerkt. Of de werkzaamheden de brand hebben veroorzaakt, kan de brandweer nog niet zeggen. Volgens Eduard van Beyma, secretaris van het bestuur van het museum, lijkt het erop dat de brand bij het dak is begonnen.

Veiligheidsadviseur Ton Cremers was net vorige week begonnen met een risicoanalyse voor het museum. „Het zag er allemaal goed uit. Maar ik zou wel een sprinklerinstallatie hebben aangeraden. Ik ben in kap van de kerk geweest, die is van droog hout. Als de brand daar is begonnen, was de gehele collectie nu gered met hoogstens wat waterschade en was het pand grotendeels behouden gebleven. Overigens is een sprinklerinstallatie niet verplicht volgens de bouwwet.”

De brand begon maandag rond half twee in de middag. Pas om half twee ’s nachts kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Tientallen omwonenden hebben de nacht in een hotel moeten doorbrengen. Enkelen van hen moesten die middag machteloos toekijken hoe het vuur oversprong op hun huizen. De omwonenden werden geëvacueerd omdat de situatie rond het museum gevaarlijk was. De toren van de kerk stond vanochtend nog altijd op instorten. De spits was maandagmiddag al uitgebrand in de gracht gevallen. Twaalf panden waren vanochtend nog altijd niet vrijgegeven.

De gemeente Amersfoort start een extern onderzoek naar de brand, onder andere gericht op de aanrijtijd van de brandweer. „Het is een drama”, zegt directeur Gerard de Klein. „Er mag nog niemand naar binnen, maar we gaan ervan uit dat alles verloren is. Het was een angstaanjagend gezicht.”