Apen belagen burgemeester

De plaatsvervangend burgemeester van de Indiase hoofdstad New Delhi is zondag overleden nadat hij door een horde wilde apen was aangevallen. De beesten gingen burgemeester S.S. Bajwa te lijf toen hij op het terras op de eerste verdieping van zijn huis stond. Bajwa probeerde ze van zich af te slaan, maar verloor daarbij zijn evenwicht en viel van het terras naar beneden. Daarbij liep hij ernstige hoofdwonden op, waaraan hij later in het ziekenhuis overleed. Delhi heeft al lang last van een apenplaag. Door stadsontwikkeling slinkt de leefomgeving van de apen en zoeken ze hun toevlucht tot de stad. De gemeente heeft al geprobeerd om groepen grotere en woestere slankapen te trainen, en die op de kleine makaken los te laten. Het afmaken van de wilde makaken is geen optie, aangezien vrome hindoes dat onacceptabel vinden. Zij zien de apen als een manifestatie van de apengod Hanuman, en voeren ze vaak bananen en pinda’s. (AP, BBC)