Akzo heeft last van inzakken bouw in VS

Door aanhoudende problemen op de Amerikaanse huizenmarkt zijn de cijfers van verf- en chemieconcern Akzo Nobel over het derde kwartaal lager uitgevallen dan werd verwacht.

Door de zwakke huizenmarkt in de Verenigde Staten werd minder verf verkocht. Dat de omzet van de verfdivisie toch met 5 procent steeg (tot 1,7 miljard euro), was mede te danken aan de verkoop van verf aan de scheepsbouw, prijsstijgingen en overnames. De winst voor rente en belasting steeg met 11 procent tot 244 miljoen euro. Analisten hadden 255 miljoen euro verwacht. Het bedrijfsresultaat steeg in het derde kwartaal met 7 procent tot 333 miljoen euro. De koers stond rond het middaguur 1 procent lager, op 58,14 euro.

„We weten dat de markt momenteel verzwakt”, aldus financieel topman Rob Frohn in een toelichting op de kwartaalcijfers. „We zullen met een strategie moeten komen om in de VS te groeien. De Amerikaanse markt is erg dynamisch en op het moment dat die weer aantrekt, profiteren we daarvan.”

Akzo Nobel hoopt zijn positie op de Amerikaanse verfmarkt te versterken door de overname van het Britse verf- en chemieconcern ICI. Akzo verwacht dat na de overname van ICI 10 tot 15 procent van de omzet uit de VS zal komen. Op 5 november kunnen de aandeelhouders zich uitspreken over de voorgenomen overname.

De nettowinst inclusief incidentele lasten kwam uit op 281 miljoen euro, een daling van 10 procent. Dat is, volgens Akzo Nobel, onder meer te wijten aan herstructureringskosten.

De chemieactiviteiten deden het in het derde kwartaal beter dan de verfdivisie. De omzet steeg met 5 procent tot 911 miljoen euro. Hier drukten negatieve koersverhoudingen en het afstoten van enkele onderdelen de omzet.