7 Testen

Hoppa, daar gaan weer wat jaren

Echte leeftijd

www.realage.com

‘Vanavond ga ik echt naar de sportschool’, denk je ’s ochtends bij het opstaan. Maar om een uur of vijf ben je met een natte vinger te lijmen om met een vriend bij te praten in een cafeetje. Voor je het weet heb je weer ‘gezondigd’: drank, sigaretten en misschien zelfs een vette hap tot slot. Ach, denk je, ik ben jong, wat maakt het uit? Nou, heel veel, volgens de leeftijdstest van Real Age. Met een ongezonde leefstijl pakt je biologische leeftijd veel hoger uit dan je chronologische. En dat kan weer nare gevolgen hebben op latere leeftijd. Dezelfde test werd ook voor de site van het tv-programma Je Echte Leeftijd gebruikt, maar op de Amerikaanse site kun je op basis van je resultaten een concreet stappenplan samenstellen om je leeftijd op te schroeven, met nuttige gezondheidstips en 20-minutenwork-outs. Een uitgebreide encyclopedie geeft antwoord op gezondheidsvragen. (IdV)

Met bijdragen van Elise van der Laan, Marije Ravelli en Irene de Vette