Zapatero in Caracas slachtoffer spionage

Een microfoon, strategisch geplaatst onder een conferentietafel die was afgedekt met een tafelkleed tot op de grond. De speciale veiligheidsdienst die meereisde met de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero had het afluistermicrofoon tijdig in de gaten. Zo kon twee jaar geleden alsnog de ontmoeting tussen de Spaanse premier en de oppositie tegen de Venezolaanse president Hugo Chávez plaatsvinden, zonder dat de geheime diensten van de laatste de gesprekken afluisterden.

Het Spaanse dagblad El País onthulde vandaag de verijdelde poging om Zapatero af te luisteren, die wordt toegeschreven aan de geheime dienst (Disip) en de inlichtingendienst van het leger van Chávez. De microfoon werd ontdekt in de conferentiezaal in het hotel in Caracas waar de Spaanse premier een ontmoeting had met een groot deel van de oppositie. Het hotel was door een viertal politie- en veiligheidsdiensten van de buitenwereld afgesloten. Alleen de veiligheidstroepen van de Venezolaanse president waren in het bezit van de agenda van de Spaanse bezoekers.

De kwestie raakt een gevoelige snaar in de verhoudingen tussen beide landen. Afluisteren op het niveau van bevriende regeringsleiders ligt diplomatiek gesproken sowieso gevoelig: de ontdekking van de microfoon werd alleen bekend in de besloten kring rond Zapatero en de meegereisde minister van Buitenlandse Zaken Moratinos. De regering-Zapatero probeert de verhoudingen met Chávez goed te houden, niet in de laatste plaats wegens de energiebelangen van Spanjes oliemaatschappij Repsol. Spanje besloot dan ook om het afluisterschandaal dood te zwijgen en trof geen diplomatieke sancties.

In een reactie verklaarde een aantal van de bij het gesprek aanwezige oppositieleiders dat afluisteren inmiddels normaal is geworden in het Venezuela onder Chávez. „Niet alleen onder de oppositie, maar ook binnen de eigen regering wordt afgeluisterd”, zei Julio Borges, president van de partij Primero Justicia in El País. Op de publieke televisiekanalen zijn met regelmaat afgeluisterde gesprekken te horen die moeten dienen om zogenaamde verraders te ontmaskeren. „Ze willen daarmee angst zaaien”, aldus Borges.