Virtuoos gemixte meesterzet van Villalobos

cd dance Ricardo Villalobos: Fabric 36 Fabric, distributie NEWS *****

cd dance

Ricardo Villalobos: Fabric 36 Fabric, distributie NEWS

Van de man die rustig singles aflevert van 13, 18 of zelfs 37 minuten kun je een bijzondere visie verwachten op het fenomeen dj-mixalbum. Ricardo Villalobos flikt het om het langverwachte, hem toebedeelde deel uit de Fabric-reeks geheel en al te vullen met nummers uit eigen keuken.

Een meesterzet, want Villalobos benadert de dansvloer vanuit een eigenzinnige invalshoek. Zijn uitgangspunt is ‘minimal’ en het tempo is constant, zo rond de 128 beats per minuut. Desondanks is deze plaat zo gevarieerd als een mixplaat kan zijn.

Villalobos houdt er verschillende obsessies op na – ‘etnische’ muziek, Zuid-Amerikaanse ritmes, akoestische percussieklanken, de hypnotiserende 4/4-beat van de house, de ruimtelijke uitdagingen van dub en abstractie – en die komen allemaal aan bod, beurtelings of simultaan.

Het vreemde hoogtepunt is het dik twaalf minuten durende Androic & Japan: een dronken lallende dame, begeleid door wat klinkt als een Japanse slagwerkgroep. Hetgeen doet denken aan de drumband-sound op de klassieker 20 Hz van Capricorn.

Hier en daar komt Villalobos’ melancholische input bovendrijven, en dat versterkt het euforische effect van Premier Encuentro Latino-Americano nog eens flink. Het is de kleurrijke climax van een mixplaat vol klappers, die hun maximale impact te danken hebben aan hun plek in een weldoordachte, virtuoos gemixte volgorde. Want Villalobos is een genie, als producer/muzikant en als dj.

    • Jacob Haagsma