Vergeten liedjes

Ricky Koole en Leo Blokhuis. (Foto Beer Buijsman) Buijsman, Beer

„Wij hebben een missie: we willen belangrijke en mooie, bijna vergeten popsongs opnieuw onder de aandacht brengen. Ik zing nummers van Karla Bonoff, Cat Stevens, Robert Johnson, James Taylor en anderen. Popkenner Leo Blokhuis draait muziek en vertelt verhalen over componisten en hun liedjes. We laten het publiek weten waar onze liefde voor popmuziek is begonnen. Leo Blokhuis heeft op zijn laptop meer dan tienduizend nummers staan.”

Zangeres en actrice Ricky Koole (1972) brengt met Harmonium haar tweede liedjesprogramma na Ricky Koole zingt. Zojuist is een nieuwe cd verschenen met nummers als The Wind (Cat Stevens), Reason To Believe en het meeslepende Boots Like Emmy Lou's van Janis Ian. Muzikanten Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt begeleiden haar. Koole speelde in tal van films en toneelstukken. Blokhuis is bekend van Popquiz à Go-Go en werkt mee aan De wereld draait door. Vanavond gaat Harmonium in première in De Kleine Komedie in Amsterdam.

„Ik zing graag folkmuziek omdat de tekst daarin belangrijk is. In folk zijn zelfs mooie monologen geschreven. En er zit ook een bluesnummer in de voorstelling; ik heb het idee dat sinds kort een klein beetje een negerin in mij naar boven komt... Samen met het publiek gaan Leo Blokhuis en ik op zoek naar juwelen uit de popgeschiedenis. Ook het publiek mag om verzoeknummers roepen, die we dan bespreken of laten horen. Elke avond zal hierdoor anders zijn. Ik vertel over muzikanten die te vroeg zijn overleden. Musici hebben twee tot drie keer zoveel kans om jong en dramatisch te sterven als andere mensen.

„Er zitten belangrijke historische lijnen in ons optreden. Voor ons is James Taylor de vader van het genre singer-songwriter. Vandaar gaat het naar Carole King, Joni Mitchell en door naar Bob Dylan.

„We zorgen ook voor verrassingen. Zo legt Leo Blokhuis uit dat het beroemde Venus van Shocking Blue diepe wortels heeft in de popgeschiedenis. Voor mij is het onderscheid tussen zingen en acteren niet groot. In beide gevallen moet er een evenwicht bestaan tussen controle en intuïtie. Ik heb de Academie voor Kleinkunst gevolgd. Het is vreemd dat mensen je als toneelspeelster verloren beschouwen als je kiest voor het zingen. Of dat je verloren bent voor de zangkunst als je acteert. Als ik op het toneel sta, staan al mijn antennes op supergevoelig; ik neem elk geluid in de zaal waar, ik registreer alles. Het is of er snaren door mijn lichaam lopen, die beroerd worden.

„Mijn ouders hadden een pannenkoekenhuis in Schipluiden onder Delft, waar muziek niet veel anders betekende dan romantische achtergrond en zo. Een mijnheer van V&D heeft mij, onbewust, op het spoor van de mooie popmuziek gezet. Ik ben hem er nog dankbaar voor. Harmonium is als een popcollege met verhalen en muziek. Blues werd ooit verbannen als duivelse muziek. Wij laten de pracht en de schoonheid van die muziek horen.”

Harmonium van Ricky Koole en Leo Blokhuis. T/m 28/1. Inl.: www.rickykoole.nl; www.harmoniumtheater.nl