Unilever wil bonden nieuw voorstel doen

Levensmiddelenbedrijf Unilever (Omo, Dove, Unox, Ola) probeert de vastgelopen cao-onderhandelingen weer op gang te krijgen met voorstellen om meer tegemoet te komen aan de wensen van de vakbonden. „We bestuderen of we een ander pakket met voorstellen gaan doen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf vanochtend.

Sinds twee weken liggen dagelijks één of meer van de zes fabrieken van Unilever in Nederland stil. Het conflict tussen Unilever en de bonden ontstond toen de cao-onderhandelingen werden afgebroken omdat beide partijen het oneens bleven over een baangarantie en de mate van loonsverhoging. Enkele dagen later kondigde het bedrijf aan drie van de zes fabrieken te sluiten in Nederland.

Afgelopen weekend is zowel in Delft als in Vlaardingen niets geproduceerd. Delft werkt sinds vanochtend weer, maar de machines in Vlaardingen die reinigingsmiddel Cif maken, draaien niet. Komende woensdag worden alle fabrieken waarschijnlijk platgelegd vanwege een landelijke demonstratie in Rotterdam.

Unilever erkent dat zelfs als het personeel werkt, de productiviteit fors onder het normale niveau ligt. Volgens FNV Bondgenoten is in enkele supermarkten geen pindakaas meer te koop van Calvé, Unilever kan hierover niets zeggen.

Unilever zegt dat het de sfeer wil verbeteren met FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Dagelijks zou er informeel contact zijn.

Unilever wil in 2008 de drie fabrieken sluiten, omdat de productiekosten te hoog zouden zijn. De reorganisatie kost 470 banen.