Trainer Koster schrikt van niveau Ajax

Ajax0NEC0

Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 48.123.

Het oproer kraait bij Ajax. Na de wedstrijd tegen NEC kwamen tientallen supporters buiten de Arena in botsing met pelotons van de Mobiele Eenheid. Tijdens het saaie competitieduel, in het stadion, zong een deel van aanhang: „Jaakke rot op.” De voorzitter is de gebeten hond nu de Amsterdamse club Europees niet meer meedoet.

In deze ambiance zat trainer Adrie Koster voor het eerst op de bank als opvolger van de naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate. Hij viel niet te benijden. „Het zou wel mooi zijn als supporters in moeilijke tijden achter hun club staan. En het uiten van hun ongenoegen bewaren tot na de wedstrijd”, stamelde de tijdelijk gepromoveerde coach van Jong Ajax verbijsterd.

Ajax draaide stroef, zonder een greintje zelfvertrouwen. Bij vlagen combineerde NEC, dat in zeven wedstrijden pas twee treffers heeft gescoord, beter. Het had geluk dat Maarten Stekelenburg een strafschop stopte van Rutger Worm. Maar tegelijkertijd pech dat dezelfde Stekelenburg uitviel met een gebroken vinger. En ook dat de zieke Jaap Stam in de rust niet verder kon. „Ik ben geschrokken van dit Ajax, dat mag je best weten”, erkende Koster.

Hij had zijn nieuwe ploeg veel verkeerd zien doen. Er werd te veel met de bal gelopen, het middenveld stond te ver vooruit, en Ajacieden liepen te veel in de fuik die NEC voor het eigen doel had gecreëerd. Daar stonden Peter Wisgerhof en vooral Jonas Olsson overigens wel heldhaftig te verdedigen. Door de interlandverplichtingen van een groot aantal Ajacieden, heeft Koster nog weinig kunnen trainen met de voltallige selectie. Luis Suarez was zelfs zo laat gearriveerd na een wedstrijd met het nationale elftal van Uruguay, dat hij de aanvaller, mede door de blessures van Stekelenburg en Stam, pas diep in de tweede helft kon inzetten.

Het is eigenlijk in het voordeel van Koster dat Ajax geen midweekse wedstrijden meer hoeft te spelen in Europees verband. In tegenstelling tot concurrent PSV kan Ajax zich dus volledig richten op de nationale competitie en de beker. Maar directeur Maarten Fontein maakte zaterdag in deze krant tussen de regels duidelijk dat er voor hem maar één resultaat geldt: de landstitel. Alleen dan sluit je uit dat je zo vroeg in het seizoen in de voorronden van de Champions League verrast wordt door een outsider, zoals Ajax nu twee keer is overkomen.

Deze week stelt de leiding van Ajax een lijst op van kandidaat-trainers voor de opvolging van interim-coach Koster. De profielschets ziet er als volgt uit: hij moet over leidinggevende capaciteiten beschikken, kunnen opereren in een team, ervaring hebben als trainer en speler op nationaal en internationaal niveau. Hij moet aanvallend voetbal voorstaan, over sociale intelligentie beschikken, communicatief sterk zijn, inspirerend overkomen en Ajax kennen. De leiding van Ajax zal bij zijn uiteindelijke keuze ongetwijfeld ook Johan Cruijff consulteren. Het ligt voor de hand dat het orakel van Barcelona dan de namen noemt van het bondscoachduo Marco van Basten-John van ’t Schip of die van Frank Rijkaard als hij bereid is Barcelona de rug toe te keren.

Wie het ook wordt, Ajax heeft vooral een hoofdtrainer nodig die het Amsterdamse elftal weer attractief voetbal laat spelen. En daardoor het geschonden vertrouwen van de eigen aanhang terugwint. Dat kan bijna alleen maar een „echte Ajacied” zijn. Na het ontslag van Danny Blind, dat qua afwikkeling allerminst de schoonheidsprijs verdiende, is het niet meer goed gekomen tussen het publiek en de leiding van Ajax.

Op het moment dat het minder gaat, worden de giftige pijlen op de tribunes naar de skyboxen van het bestuur afgevuurd. Dat ondervindt vooral voorzitter John Jaakke aan den lijve. Afgelopen vrijdag was er nog een ludieke protestmars van fans. Zaterdag bleek de stemming heel wat grimmiger. Niet voor het eerst dit seizoen moest de ME voorkomen dat supporters de bestuurskamer bestormden.

Hoe lang is deze situatie voor Jaakke nog houdbaar? Voor een advocaat wordt het afbreukrisico op deze wijze wel groot. Bij Ajax beslist de ledenraad over zijn lot. Die concludeerde vorige week juist dat het vertrek van Jaakke niets oplost. Het is ook de vraag of hij in dit geval moet wijken voor de terreur van de straat. Bij Ajax bleek in het verleden wel dat je sterk in je schoenen moet staan om dat níet te doen. Alleen betere resultaten zullen zijn leed kunnen verzachten.