Tovenaar uit Potter is homo

J.K. Rowling, auteur van de succesvolle Harry Potterserie, heeft een van haar karakters ‘uit de kast’ laten komen. Tijdens een lezing in New York op vrijdag onthulde ze dat ze tovenaar Albus Perkamentus (Dumbledore) altijd als homo heeft beschouwd. Perkamentus is het hoofd van Zweinstein, de school van Harry Potter. Rowling vertelde dat Perkamentus ooit verliefd werd op de magiër Gellert Grindelwald. Toen bleek dat deze meer interesse had in het kwade dan in het goede, was Perkamentus zo teleurgesteld dat hij Grindelwald wilde vernietigen. Het publiek in New York viel eerst stil en barstte daarna uit in applaus. De schrijfster beweert dat haar boeken een pleidooi zijn voor tolerantie. Niet iedereen is fan, zei Rowling ook. Volgens persbureau AP refereerde ze daarmee aan christelijke groepen die menen dat de Potterboeken hekserij propageren. Het nieuws over Perkamentus geeft ze een extra reden voor kritiek, stelde de schrijfster. (Reuters)