Televisie Voorkeur

In een oud landhuis is een man alleen met zijn herinneringen aan een onbeantwoorde liefde. Ed Wubbe, artistiek leider en huischoreograaf van het Scapino Ballet, maakte de choreografie, gebaseerd op Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler. De verfilming is van wijlen Willem van de Sande Bakhuyzen. NPS Dans: Embracing time, 23.45-00.20u.

Actualiteiten

EénVandaag. Over de verschillende imago’s van Unilever. In India prijst het bedrijf een huidbleekmiddel aan als middel op de weg naar succes. En aandacht voor de benefietwedstrijd Spartak-Haarlem, ter nagedachtenis aan de stadionramp van 25 jaar geleden. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Nova. Aandacht voor de instortende huizenmarkt in Las Vegas en voor het Turks-Koerdische conflict. Ned. 2, 22.15-22.50u.

documentaire

India’s missing girls. Over ouders in India die proberen zich op gewelddadige van hun dochters te ontdoen. Meisjes worden gezien als een kostbare last. BBC 2, 20.00-20.30u.

The Russian Revolution in colour: Fear and paranoia. Laaste deel van tweedelige gedramatiseerde documentaire over de Russische revolutie, met ingekleurde archiefbeelden en gereconstrueerde scènes. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

De weg naar Mekka. Tiendelige documentaire ontdekkingsreis langs moslimsamenlevingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In deze aflevering: De juiste Allah. Canvas, 23.55-00.40u.

Roots remembered. Het is 30 jaar geleden dat de miniserie Roots, over slavernij, wereldwijd door 130 miljoen menen werd bekeken. BBC 2, 00.20-01.50u.

Informatief

Clubvan100.nl: ADHD. Aandacht voor volwassenen die worstelen met ADHD en daardoor in de problemen zijn gekomen. Ned. 2, 19.55-20.25u.

Tegenlicht: Slotakkoord - Sterven in Nederland. Ongeveer de helft van de mensen die in ons land overlijden, sterft na een medisch besluit. Nergens ter wereld zijn de dilemma’s rond de dood zo openlijk bespreekbaar als in Nederland. Maar dit maakt de vragen niet minder beladen. Tegenlicht volgt de onderhandelingen tussen arts, familie en patiënt in verpleeghuis Tabitha in Amsterdam. Ned. 2, 20.55-21.48u.

Radar. Over de opmaat-hypotheek, met een ‘gegarandeerd’ spaargedeelte dat aan het eind van de looptijd wordt uitgekeerd. De bank maakt deze belofte niet altijd waar. Ned. 1, 20.30-21.10u.

Spoorloos. Gabriëlla (48) is het kind van het acteursechtpaar Jules Croiset en Sonja Brill. De artistieke loopbaan van vader Jules verliep succesvol, Sonja Brill moest genoegen nemen met minder glansrijke rollen. Nadat haar huwelijk met Jules Croiset strandde, werd ze niet meer gevraagd als actrice en deed ze schoonmaakwerk. Op 24 september 1984 pleegde ze zelfmoord in een bos in de buurt van Zeist. Gabriëlla wil die gebeurtenis reconstrueren. Ned. 1, 21.10-22.05u.

Document: Een nieuw huis. Laaste deel van tweedelige documentaire over de vergrijzing van Nederland. De ouderenzorg is nauwelijks meer te betalen. In Amsterdam-Osdorp denkt men een oplossing gevonden te hebben: een computergestuurd huis voor dementerende bejaarden. Ned.2, 22.50-23.45u.

Praatprogramma

MAX & Loretta. Nieuwslezer, schrijver en ambassadeur van ‘Nederland leest’ Philip Freriks is te gast. Riekie van Nies van de Hersenstichting en ervaringsdeskundige Annedieke Kuchler over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie. Ned. 2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Schrijver Arthur Japin over de op zijn boek De zwarte met het witte hart gebaseerde opera Kwasi en Kwame. Cabaretier Youp van ‘t Hek over zijn optredens in Carré, de komende zes weken. En een optreden van het Harlem Gospel Choir. Ned. 3, 19.30-20.25u.

Het gesprek. Annemiek Schrijver in gesprek met Herman Finkers, 19.00-20.00u. FC Het Gesprek, 20.00-21.00u. Het Gesprek van de Dag onder leiding van Max Westerman, 21.00u-22.00u. Hollands Glorie, Mike Ackermans en Leo de Later praten met geslaagde zakenmensen. 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Met de winnares van de competitie Op zoek naar Evita, die de hoofdrol gaat spelen in de musical Evita. Ned. 1, 23.00-23.55u.

Kunst

Movie connections. Regisseur Steve Abbott en schrijver/producent Mark Herman halen herinneringen op aan de productie van de succesvolle film Brassed Off vanaf het stadium van de eerste versie van het script tot aan de première. BBC 1, 23.35-0.15u.

Amusement

Koefnoen.Satirisch programma met Owen Schumacher, Paul Groot, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Jack Wouterse, Beppe Costa, Martine Sandifort, Celia van den Boogert en Erik van Muiswinkel. Ned. 3, 23.25-00.00u.

Sport

Holland Sport. Met BNN-presentator en wielerliefhebber Filemon Wesselink over de mooiste momenten van het afgelopen wielerseizoen, atleet Kamiel Maase over de marathon van Amsterdam en judoka Edith Bosch op weg naar de Olympische Spelen in China. Ned.3, 20.25-21.30u.