Stroperige zoete melk

Na anderhalf uur is het karamel

Wat? Blikje gecondenseerde volle melk met suiker, van Friesche Vlag

Waar? Toko en grotere supermarkt

Wat moet ik ermee? „Gewoon. IJswater, beetje siroop erbij en dan opdrinken...”. De eigenaar van de Rotterdamse toko kijkt wat verdwaasd als ik hem vraag wat ik toch in vredesnaam met de inhoud van het blikje moet doen. Het is een opvallend Hollandse (of liever Friese) verschijning in de verder exotische winkel. Maar de man heeft gelijk: de melk is – oh, logica – in eerste plaats om op te drinken. De ‘gecondenseerde volle melk met suiker’ (blikje: 397 gr) staat in de schappen van de toko tussen de sterke drank en de vruchtenpakken.

Zet er thuis onmiddellijk een opener in en bestudeer de stroperige crèmekleurige substantie. Proef. Smaakt naar gezoete melk, boter, misschien een beetje naar witte chocolade. Probeer het drankje met ijswater en siroop gerust, maar nog liever: koop een tweede blikje en laat het dicht. Pan met water op het vuur en blikje erin zodat het onder water staat. De dulce de leche metamorfoseert na anderhalf uur koken tot karamel. Laten afkoelen, blikje openen en de smeerbare karamel is ouderwets broodbeleg: Caramelco. Maar de karamel-in-blik is ook geschikt als basis voor menig toetje, van taart tot ijs.

En waarom Friesche Vlag in de toko? De gecondenseerde melk werd in 1913 puur voor de export geproduceerd. Pas na 1932 wilden Nederlanders het ook. Nu wordt de Hollandse melk via het buitenland weer terug in Nederland geïmporteerd. En ligt het dus in de toko.

Jessica van Geel

Vraag jij je in de winkel ook wel eens af: ´wat moet ik ermee?` Stuur je tips naar nextagenda@nrc.nl onder vermelding van ´wat moet ik ermee’