Sri Lanka: aanval Tamils op legerbasis

De Tamil Tijgers hebben vanochtend een grote aanval door de lucht en over de grond uitgevoerd op een basis van de Sri Lankaanse luchtmacht. Daarbij zijn volgens het leger zeker negen militairen en twintig rebellen gedood. Volgens de Tamil Tijgers was het de grootste aanval met zelfmoordcommando’s sinds 1987.

Vliegtuigen van de opstandelingen bombardeerden voor zonsopkomst de luchtmachtbasis in het noordelijke district Anuradhapura. Negen militairen werden gedood en 22 anderen raakten gewond bij de aanval. Een gevechtshelikopter van het Sri Lankaanse leger, die na de aanval in de omgeving naar rebellen zocht, stortte enkele kilometers van de basis neer, volgens het leger wegens technische problemen. De vier inzittenden kwamen om. Er zijn geen onafhankelijke verklaringen over wat er is gebeurd.

„Twee vliegtuigen van de Tamil Tijgers hebben bommen laten vallen op de basis”, zei een woordvoerder van het leger. De vliegtuigen wisten na het bombardement te ontkomen. Het is de derde luchtaanval die de Tamil Tijgers hebben uitgevoerd in de burgeroorlog. Daarbij maken ze gebruik van lichtgewicht vliegtuigjes, die in delen het land zijn binnengesmokkeld. Veiligheidsexperts denken dat de Tamil Tijgers over twee tot vijf van dit soort vliegtuigjes beschikken. Eerder dit jaar bombardeerden de rebellen een legerbasis ten noorden van Colombo en een militaire basis op het noordelijke schiereiland Jaffna.

„Het was een gecombineerde operatie van onze luchtmacht en landstrijdkrachten en het doel was Anuradhapura, de logistieke basis van het noorden”, verklaarde Rasiah Ilanthiraiyan, woordvoerder van de Tamil Tijgers. Hij zei dat 21 zelfmoordcommando’s van de Zwarte Tijgers deelnamen aan de aanval; ze zouden een deel van de basis in handen hebben.

De Tamil Tijgers strijden sinds 1983 voor een onafhankelijke staat voor de Tamilminderheid in het noorden en het oosten van Sri Lanka. De gevechten concentreren zich nu in het noorden van het eiland, nadat het leger de rebellen uit het oosten heeft verdreven. Hoewel het leger de laatste maanden de overhand heeft, zeggen analisten dat de rebellen nog lang niet zijn verslagen. (AP, Reuters)