Radio Voorkeur

Kunststof. De hippiemusical Hair was een uitbundig pleidooi voor vrije liefde, vrede en verdraagzaamheid. Maar hoe actueel is deze boodschap veertig jaar later? Regisseur Marcus Azzini legt het uit. Zijn versie van Hair, naar een bewerking en vertaling van Ronald Giphart, is tot en met 11 april 2008 te zien in Nederland en België. Radio 1, 19.04-20.00u.

Componist van de week. In tegenstelling tot zijn Vlaamse tijdgenoot Orlandi di Lasso werd Giovanni Pierluigi Da Palestrina niet als getalenteerd koorknaapje door het zestiende-eeuwse Europa gesleurd. De jeugd van Palestrina (die in 1525 of 1526 in Palestrina werd geboren en als koorknaap in Rome opgroeide) is misschien wel mede bepalend geweest voor de enorme evenwichtigheid en de rust van zijn latere composities. De levens van Lasso en Palestrina kruisten elkaar in Rome. Beiden werden, samen met de Engelsman William Byrd, de beroemdste componisten van de tweede helft van de zestiende eeuw. Palestrina’s carrière begon als protegé van de paus. Niet verwonderlijk gezien zijn grote liefde voor het oude Gregoriaans en de liturgische tekst. Radio 4, 19.30-20.00u.