Pubereten (1)

Mijn twee pubers zouden het liefst een staande grill in huis hebben waar de hele dag gemarineerd vlees op zou ronddraaien. Om daar dan op elk gewenst tijdstip een portie vanaf te kunnen schrapen. Mijn kinderen zijn dönerverslaafd. Lopend door de stad vraag ik ze: ‘waar zullen we eens gaan lunchen’, komen ze met döner kebab aan. In de pauze van school wordt het liefst een döner verorberd en ‘s nachts na een filmpje bel ik weleens waar ze uithangen, blijken ze ook net te kauwen op zo’n rijk gevuld broodje.

Me verdiepend in de döner heb ik afgelopen tijd op verschillende plekken in het land de broodjes uitgeprobeerd. Ik moet zeggen, het is een zeer prettige aanvulling op het standaard snackbar-assortiment. Veel bouwvakkers hebben dat inmiddels ook ontdekt. Want in elke dönerzaak waar ik binnenliep, zaten ze in groten getale te lunchen met een broodje kebab (gehakt) of een döner (vlees of gevogelte in een broodje). Als groot voorstander van de persoonlijke lunchtrommel moet ik dan wel even slikken. Maar het heeft ook wel iets, al die mannen in overall.

Het woord döner betekent ‘draaien’ in het Turks en slaat dus alleen op het vlees dat ronddraait boven of voor een grill. Met de vleestondeuse die ze in de dönerzaak gebruiken, schraap je prachtig dunne plakjes af. Dat is thuis niet na te doen, maar de door mij gebruikte methode werd enthousiast ontvangen. En bovendien weten we precies wat voor vlees we in de kuip hebben. Dat kun je bij een gekocht broodje toch niet altijd zeggen.

Döner kebab, voor 4 personen:

1 plat Turks brood, liefst met sesam- en nigellazaad

600 g lams-, kalfs- of rundvlees

4 eetlepels olijfolie

zout en peter

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel vleeskruiden bij de slager (of 1/2 tl paprikapoeder en 1/2 tl ras el hanout)

1 krop ijsbergsla, dun gesneden

knoflooksaus en chilisaus

Het vlees kan zowel lams-, kalfs- als rundvlees zijn. Voorwaarde is dat het vlees heel dun gesneden is. Ik vraag altijd de slager om het vlees in dunne plakken te snijden. Marineer het daarna met olijfolie, zout, peper en tijm. En smeer het in met vleeskruiden. Die mengt mijn islamitische slager zelf, maar het mengsel van paprikapoeder en ras el hanout is ook prima. Leg de gemarineerde plakjes op elkaar, verpak ze in plasticfolie en leg het minimaal twee uur in de vriezer. Snijd, als het goed bevroren is, het vlees in zo dun mogelijke reepjes. Bak de reepjes op hoog vuur in een koekenpan. In het begin is het wat waterig, maar op een gegeven moment bakt het in eigen vet.

Snijd het brood open, beleg dit met de ijsbergsla en het gebakken vlees. Smeer er naar believen knoflooksaus en/of chilisaus op.

Natuurlijk kan er aan tafel naar hartelust worden gevarieerd met plakjes tomaat, paprika, fijngesneden wortel en rode kool. Dan blijkt de jeugd ineens het broodje gretig met groenvoer te beleggen.

Praat mee over pubereten op www.nrc.nl/kokenetc

Janneke is op vakantie. Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam, vervangt haar deze week.