Peterle wint te weinig in Slovenië

Ex-premier Lojze Peterle is gisteren als eerste geëindigd bij de presidentsverkiezingen in Slovenië. Maar hij behaalde niet de absolute meerderheid en in de tweede ronde zal hij het waarschijnlijk niet redden tegen de linkse kandidaat.

Aan de presidentsverkiezingen deden zeven kandidaten mee. De christen-democraat Peterle, die formeel als onafhankelijke kandidaat aantrad maar die de steun van de centrum-rechtse regering heeft, kreeg 28,5 procent van de stemmen, veel minder dan de ruim veertig procent die hij volgens de peilingen kon verwachten.

De strijd om de tweede plaats – met recht op deelname aan de tweede ronde op 11 november – was vandaag nog niet beslist: toen rond 99 procent van de stemmen was geteld lagen twee centrum-linkse kandidaten, Danilo Türk en Mitja Gaspari, met respectievelijk 24,6 en 24,2 procent dicht bij elkaar. Degene die uiteindelijk de tweede plaats bemachtigt komt op 11 november uit in de tweede ronde en zal dan waarschijnlijk veel stemmen krijgen van kiezers die gisteren op de linkse rivaal stemden. Türk is oud-ambassadeur bij de VN en voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN; Gaspari is oud-directeur van de Sloveense centrale bank.

Tegen een gemeenschappelijke linkse kandidaat maakt Peterle – Slovenië’s eerste premier na de onafhankelijkheid van 1991 en later minister van Buitenlandse Zaken – op 11 november weinig kans, zo menen waarnemers in Ljubljana. Die waarnemers leggen de uitslag van de verkiezingen uit als een motie van wantrouwen tegen de centrum-rechtse regering van premier Janez Janša, die na de invoering van de euro in januari grote moeite heeft de inflatie te beteugelen. De opkomst lag voor Sloveense begrippen zeer laag: 57 procent, tegen 72 procent in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2002. De president die toen werd gekozen, Janez Drnovšek, wil geen tweede termijn. (AP, Reuters)