‘Perkamentus is homo’

Scène uit ‘the Goblet of Fire’ PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION Close, Murray

Albus Perkamentus, het schoolhoofd van Zweinstein in de Harry Potter reeks, is homoseksueel. Dit heeft schrijfster J.K. Rowling dit weekeinde gezegd bij een promotietour door de Verenigde Staten..

Tijdens een bijeenkomst in New York werd Rowling gevraagd of Perkamentus ooit „echte liefde” had gekend. „Perkamentus is homo”, antwoordde Rowling. Het publiek in de zaal hield even de adem in en barstte toen los in applaus. Rowling zei daarop: „Ik zou het jullie eerder hebben verteld, als ik had geweten dat het jullie zo gelukkig zou maken.”

Perkamentus was volgens Rowling smoorverliefd op zijn jeugdvriend en latere rivaal Gellert Grindelwald. In het zevende en laatste deel van de Harry Potter-reeks, dat deze zomer verscheen, beschrijft Rowling deze vriendschap. Uiteindelijk zou Perkamentus de kwade tovenaar Grindelwald verslaan, maar wachtte hij daar lang mee. „Verliefdheid maakt blind”, zei Rowling die de liefde van Perkamentus als diens „grote tragedie” aanduidde.

Homo-organisaties in Groot-Brittannië reageerden verheugd op de ‘outing’, maar zeggen wel teleurgesteld te zijn dat Perkamentus’ geaardheid niet „expliciet” genoemd wordt. Mede daardoor was die regisseur David Yates ontgaan. Yates werkt aan de verfilming van het zesde Potterdeel en wilde een toespeling maken op een oude liefde voor een meisje. Rowling heeft toen Perkamentus’ geaardheid onthuld en in de film komt daarop ook een toespeling.

Daarmee komt Harry Potter en de halfbloedprins wellicht in het rijtje films vol knipogen naar homoseksualiteit. De film The Celluloid Closet (1996) biedt een overzicht van dergelijke films. Zo suggereerde Gore Vidal, co-scenarist van Ben Hur (1959) een homoseksuele verhouding tussen Ben Hur en de de Romein Messala. Hoofdrolspeler Charlton Heston mocht dit alleen niet weten: „Chuck would have gone to pieces.”