Peiling: meer mensen trots op militairen

Rotterdam. Het aantal Nederlanders dat trots is op Nederlandse militairen in Afghanistan is de afgelopen maand gestegen. Dat blijkt uit een maandelijks meting van het ministerie van Defensie. 63 procent van de ondervraagden zegt trots te zijn, vorige maand was dat 52 procent. ”Het percentage was niet eerder zo hoog”, aldus defensie. Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei zaterdag tijdens een thuisfrontdag van de Koninklijke Landmacht in Papendal dat het belangrijk is om als uitgezonden militair op erkenning, steun en zorg te kunnen rekenen. ”Steun vanuit de samenleving is daarbij van ontzettend groot belang, bijvoorbeeld met het nemen van initiatieven. Een daarvan is ook de autosticker `ik ondersteun onze troepen`.” Zaterdag werd bekend dat de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn het kabinet heeft geadviseerd de missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen maar het aantal militairen terug te brengen. Coalitiepartijen CDA en PvdA vinden het slecht voor de onderhandelingspositie van Nederland dat het advies is uitgelekt. Woensdag en donderdag is er een NAVO-top waar het kabinet hoopt militaire steun van andere landen te verwerven voor Uruzgan.