Oud-BVD’er veroordeeld tot twee jaar cel

De rechtbank in Den Haag heeft oud-BVD’er Paul H. veroordeeld tot twee jaar cel voor het na zijn ontslag meenemen van staatsgeheime documenten. De rechtbank achtte onvoldoende bewezen dat hij die documenten ook zou hebben doorgespeeld aan dagblad De Telegraaf.

Twee andere verdachten, zakenvrienden van H. na zijn vertrek, werden door de rechtbank vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij ervoor gezorgd dat de vertrouwelijke stukken over corruptie bij politie en justitie bij De Telegraaf terecht kwamen. Tegen Paul H. had het OM vijf jaar cel geëist.

Paul H. was tot vlak voor zijn vertrek in 2001 op de hoogte van belangrijke onderzoeken van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (voorganger van de AIVD), onder meer naar wapenleveranties aan Hezbollah en het ‘Mikado-onderzoek’ naar de contacten van topcrimineel Mink K. met ambtenaren van justitie, politie en de fiscus. Eind jaren negentig was hij betrokken bij onderzoek naar topfunctionarissen van justitie, die contacten onderhielden in het circuit van pedoseksuelen. Uit onvrede over het stopzetten van dat onderzoek kreeg hij intern problemen. In 2001 verliet hij de dienst.

In mei 2006 werd hij verdacht van het bezit en het lekken van staatsgeheimen. Over de inhoud van de gelekte documenten is tot nu toe weinig naar buiten gekomen. Vooral het observeren, afluisteren en uiteindelijk gijzelen van twee Telegraafjournalisten, Joost de Haas en Bart Mos, trok veel aandacht. De strafzaak ging tot eind 2006 vooral over de vraag of Paul H. gelekt had. Of dat zijn voormalige zakenvrienden dat hadden gedaan, mogelijk vanwege niet betaalde schulden. De zaak kreeg een wending toen eind vorig jaar een ambtsbericht van oud-officier van justitie Teeven aan het dossier werd toegevoegd. Hij had van zijn vroegere baas, oud-hoofdofficier van justitie Vrakking, de ‘betrouwbare’ tip’ gekregen dat een misdaadverslaggever staatsgeheime BVD-documenten had aangeboden aan meerdere media.

Sindsdien draait de strafzaak vooral om de vraag of Paul H. en zijn zakenvrienden wel de enige verdachten in het ‘Telegraaf-lek’ zijn geweest. Want ook anderen hadden, blijkens getuigenverhoren, de beschikking over die staatsgeheime documenten. De rechtbank hoorde in deze zaak onder meer Vrakking, de inmiddels overleden kroongetuige in het Holleederproces Zeegers en de misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Gerben Leistra (Elsevier). Duidelijkheid over wie er hoe gelekt had, leverden al die verklaringen niet op.