Nog één referendum, de koningin is in India, China lanceert een maansonde

1Nog een paar maanden en we mogen weer: een burgemeestersreferendum. In Eindhoven deze keer, waar de gemeenteraad ruim vóór het Utrechtse debacle besloot de burgers de opvolger te laten kiezen van oud-burgemeester Alexander Sakkers en zijn waarnemer Gerrit Braks. Vandaag presenteert het Eindhovense college van burgemeester & wethouders het ‘plan van aanpak referendum’. Of daarin staat dat de kandidaten uit verschillende partijen moeten komen, weten we vanmiddag.

2Woensdag begint het vierdaags staatsbezoek van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan India. Veel aandacht voor water, ecologie en microkredieten. En natuurlijk voor ‘de mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven’, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst het formuleert. In het kielzog van het koninklijk gezelschap reizen de CEO’s mee van 8 grote Nederlandse bedrijven: KLM, TNT, Campina, ING, DSM, Akzo Nobel, Rabobank en Philips. Nederland behoort tot de top-5 van buitenlandse investeerders in India. (1.056 miljoen euro).

3Ook vanaf woensdag komen de ministers van Defensie van 26 NAVO-landen voor twee dagen bijeen in Noordwijk. Het gaat om wat wordt genoemd een ‘informele vergadering’, onder leiding van secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Ongetwijfeld zal er veel worden gepraat over de toekomst van de troepenmacht in Afghanistan. Vandaar dat bijvoorbeeld de ‘Coalitie Stop de Oorlog’ de NAVO-vergadering gaat aangrijpen voor een tegengeluid: een demonstratie, op donderdag. Het Nederlandse kabinet besluit waarschijnlijk volgende maand over wel/niet blijven in Afghanistan en hoe dan.

Verder deze week, niet vergeten:

Nog steeds herfstvakantie, deze week óók in de Tweede Kamer. En dat betekent dat alle fractievoorzitters vandaag vertrekken voor hun traditionele werkbezoek van tien dagen naar de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook een enkele minister is het land uit. Zoals Gerda Verburg van Landbouw. Zij brengt een werkbezoek aan China, dat ze gisteren begon met het lopen van haar twaalfde marathon, de Marathon van Peking.

Vandaag is bij het Internationaal Strafhof in Den Haag de voorgeleiding van de voormalige Congolese krijgsheer Germain Katanga. Tegen Katanga lopen drie aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid en zes wegens oorlogsmisdaden.

Dinsdag wordt in Xichang de eerste Chinese maansonde gelanceerd. Op diezelfde dag vindt vanaf Cape Canaveral de lancering plaats van de spaceshuttle Discovery. Let intussen ook op de Airbus A380, het onlangs opgeleverde, grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De Airbus A380 houdt deze week een wereldtournee, met vluchten naar Peking (dinsdag) en Sydney (donderdag).

Samenstelling: Gretha Pama