Niveau Ajax doet Koster schrikken

De supporters roerden zich in de Arena tegen NEC (0-0). De ME moest zelfs in actie komen.

Ajax-voorzitter John Jaakke is de gebeten hond.

Adrie Koster in zijn eerste wedstrijd als coach van Ajax, zaterdag in de Arena in Amsterdam. Foto Pro Shots Pro Shots

Het oproer kraait bij Ajax. Na de wedstrijd tegen NEC (0-0) kwamen honderden supporters buiten de Arena in botsing met pelotons van de Mobiele Eenheid. Tijdens het competitieduel, in het stadion, zong een deel van aanhang: „Jaakke rot op.” De voorzitter is de gebeten hond nu Ajax Europees niet meer meedoet.

In deze ambiance zat trainer Adrie Koster zaterdag voor het eerst op de bank als opvolger van de naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate. Hij viel niet te benijden. „Het zou mooi zijn als supporters in moeilijke tijden achter hun club staan. En het uiten van hun ongenoegen bewaren tot na de wedstrijd”, stamelde de tijdelijk gepromoveerde coach van Jong Ajax.

Ajax draaide stroef, zonder zelfvertrouwen. Bij vlagen combineerde NEC, dat in zeven wedstrijden twee keer scoorde, beter. Ajax had geluk dat Maarten Stekelenburg een strafschop stopte. Maar tegelijkertijd pech dat dezelfde Stekelenburg uitviel met een gebroken vinger. En ook dat de zieke Jaap Stam in de rust niet verder kon. „Ik ben geschrokken van dit Ajax”, erkende Koster.

Hij had zijn nieuwe ploeg veel verkeerd zien doen. Er werd te veel met de bal gelopen, het middenveld stond te ver vooruit, en Ajacieden liepen te veel in de fuik die NEC voor het eigen doel had gecreëerd. Door de interlandverplichtingen van veel Ajacieden, heeft Koster weinig kunnen trainen met de voltallige selectie. Luis Suarez was zelfs zo laat gearriveerd na een wedstrijd met Uruguay, dat hij de aanvaller, mede door de blessures van Stekelenburg en Stam, pas diep in de tweede helft kon inzetten.

Het is eigenlijk in het voordeel van Koster dat Ajax geen Europees voetbal meer speelt. In tegenstelling tot PSV kan Ajax zich dus volledig richten op de nationale competitie en de beker. Maar directeur Maarten Fontein maakte zaterdag in deze krant tussen de regels duidelijk dat er voor hem maar één resultaat geldt: de landstitel. Alleen dan sluit je uit dat je zo vroeg in het seizoen in de voorronden van de Champions League verrast wordt door een outsider, zoals Ajax nu twee keer is overkomen. Slechts de kampioen plaatst zich immers rechtstreeks voor het miljoenenbal.

Deze week stelt de leiding van Ajax een lijst op van kandidaat-trainers voor de opvolging van interim-coach Koster. De profielschets ziet er als volgt uit: hij moet over leidinggevende capaciteiten beschikken, kunnen opereren in een team, ervaring hebben als trainer en speler op nationaal en internationaal niveau. Hij moet aanvallend voetbal voorstaan, over sociale intelligentie beschikken, communicatief sterk zijn, inspirerend overkomen en Ajax kennen. De leiding van Ajax zal bij zijn keuze ongetwijfeld Johan Cruijff consulteren. Het ligt voor de hand dat hij dan de namen noemt van bondscoach Marco van Basten en zijn assistent John van ’t Schip. Of die van Frank Rijkaard als hij bereid is Barcelona de rug toe te keren. Wie het ook wordt, Ajax heeft een hoofdtrainer nodig die het elftal weer attractief laat voetballen. En daardoor het geschonden vertrouwen van de aanhang terugwint. Dat kan bijna alleen maar een „echte Ajacied” zijn. Na het ontslag van Danny Blind is het niet meer goed gekomen tussen het publiek en de leiding van Ajax.

Op het moment dat het minder gaat, worden de giftige pijlen op de tribunes naar de skyboxen van het bestuur afgevuurd. Dat ondervindt vooral voorzitter John Jaakke aan den lijve. Vrijdag was er nog een ludieke protestmars van fans,maar zaterdag bleek de stemming grimmiger. Opnieuw moest de ME voorkomen dat fans de bestuurskamer bestormden.

Hoe lang is deze situatie voor Jaakke houdbaar? Voor een advocaat wordt het afbreukrisico zo wel groot. Ook privé moet dit impact hebben. In de constellatie bij Ajax beslist de ledenraad over zijn lot. Die concludeerde vorige week dat het vertrek van Jaakke niets oplost. Het is ook de vraag of hij in dit geval moet wijken voor de terreur van de straat. Bij Ajax bleek in het verleden wel dat je sterk in je schoenen moet staan om dat níet te doen. Alleen betere resultaten kunnen zijn leed verzachten.