Nederlaag voor regering Polen

Oppositiepartij Burgerplatform (PO) heeft volgens de prognoses gisteren overtuigend de parlementsverkiezingen in Polen gewonnen. De rechts-liberale partij van Donald Tusk moet waarschijnlijk wel op zoek naar een coalitiepartner. Volgens de eerste voorlopige uitslagen heeft Burgerplatform ruim 44 procent van de stemmen gekregen. Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de moreelconservatieve partij van de omstreden premier Jaroslaw Kaczynski, verloor zwaar en kwam uit op ruim 31 procent. De ultrakatholieke Liga van Poolse Families (LPR) en boerenpartij Samoobrona (Zelfsverdediging), twee extremistische partijen die tot voor kort nog in de regering van Kaczynski zaten, hebben de kiesdrempel van 5 procent niet gehaald. De linkse partijen haalden 12 procent. De uitslag kwam pas rond elf uur binnen. Door de hoge opkomst – ruim 55 procent – ontstonden in verschillende kieslokalen problemen en lange rijen. pagina 6