nader bekeken

Civard Sprockel van Vitesse kreeg in het duel bij Heracles Almelo de gele kaart. Niet opmerkelijk, als het niet de duizendste van scheidsrechter Dick Jol zou zijn geweest. Jol begon aan zijn reeks op 26 oktober 1991, toen Henk Duut als speler van Fortuna geel kreeg in een uitduel bij SVV/Dordrecht ’90.

De vijfhonderdste kaart was voor een Ajacied. De Braziliaan Wamberto werd in oktober 1999 bestraft tijdens het thuisduel met Roda JC, dat de Amsterdamse club overigens verloor met 2-1.

Jol is pas de tweede scheidsrechter in de eredivisie die deze mijlpaal bereikt. Onbedreigd koploper is de nog steeds actieve Roelof Luinge, maar die is wel al zes seizoen langer actief dan Jol. Bovendien haakte Jol twee keer af na een conflict met de KNVB. In 1996 wegens een nooit bewezen beschuldiging van omkoping, vorig jaar nog wegens de duur van zijn contract.