Maase loopt toptijd in marathon Amsterdam

Kamiel Maase heeft gisteren in Amsterdam zijn eigen Nederlandse record op de marathon verbeterd met tien seconden tot 2.08.21. De 36-jarige atleet eindigde als negende. Hij liep tevens ruim onder de limiet voor de Spelen in Peking. De Keniaan Emmanuel Mutai won na 42,195 kilometer in 2.06.29, negen seconden boven het parkoersrecord uit 2005 van Haile Gebrselassie.

Mutai, dit voorjaar nog zevende in de marathon van Rotterdam, demarreerde in de slotfase uit de kopgroep. Hij kreeg Richard Limo mee, maar de oud-wereldkampioen op de 5.000 meter moest in de laatste kilometers afhaken. Hij eindigde als tweede in 2.06.45. Een derde Keniaan, James Rotich, volgde in 2.07.12.

Michel Butter was de eerste vijftien kilometer de gretige gangmaker voor de kopgroep. De Nederlands crosskampioen liep keurig op schema, hoewel de tussentijden anders vertelden. Het bleek dat de kilometerpaaltjes niet nauwkeurig waren geplaatst. Vooral de snelle doorkomst op tien kilometer wekte verbazing. Maase liep ontspannen mee in de kopgroep. Halverwege kwam het pelotonnetje van twintig atleten door in de beoogde één uur en vier minuten. De weersomstandigheden – bijna windstil en dertien graden – waren nagenoeg ideaal.

Na 25 kilometer moest Maase een zevental Afrikaanse lopers laten gaan en begon voor hem het zware deel van de race. Toch hield hij een tempo vast dat wees op een fraaie eindtijd. Ook na het beruchte 35-kilometerpunt kon hij goed doortrekken, al verloor hij de koplopers uit het oog. Maase kreeg van de officiële tijdwaarneming twee seconden cadeau: 2.08.21 in plaats van 2.08.23. De computer had zijn tijd op de tweede in plaats van de eerste doorkomstmat bij de finish in het Olympisch Stadion geregistreerd. De jury gaf daardoor de handgeklokte tijd op.

Koen Raymaekers (15de) verbeterde zijn pr met ruim tweeënhalve minuut tot 2.13.02. Nederlands kampioen Luc Krotwaar viel uit. Hilda Kibet maakte een zwaar debuut door. De geboren Keniaanse, die voor het eerst als Nederlandse liep, eindigde bij de vrouwen als zesde in 2.32.10. De zege was voor de Keniaanse Magdaline Chemjor in 2.28.16, ruim boven het record van 2.22.19 (2002) van Gete Wami uit Ethiopië. (ANP)