Liever Ajax, doet het in Europa altijd goed

AFC Ajax Amsterdam is een geweldige voetbalclub. Een palmares om trots op te zijn, roemrijk verleden, een gerenommeerde jeugdopleiding die tal van topspelers heeft voortgebracht, een tenue met uitstraling. Oké, die nieuwe Arena is soms een beetje kil en het gras gedijt er niet altijd even goed, maar een kniesoor die daar om maalt.

En toch kunnen ze bij geen enkele club in Nederland zo hartverscheurend zeuren als Ajax. Want met het voetbal en de bijbehorende resultaten wil het even niet zo lukken. En is het niet het (kunst)gras, een zware midweekse Europese opdracht (iets minder frequent gebruikt dezer dagen, toegegeven) of de scheidsrechter die het heeft gedaan, dan wel de tegenstander die zo brutaal was om het spel van Ajax te willen ontregelen. Want zelden of nooit ligt het aan Ajax zelf. Er is altijd wel ergens een externe factor die even roet in het eten komt gooien.

Van supporters of zelfs een dolgedraaide voetballer net na de wedstrijd is die houding nog te begrijpen. Maar nu is het ook gewoon beleid geworden. Ajax heeft het even moeilijk, en wat stelt het bestuur dan voor? Dat het maar eens afgelopen moet zijn met die vervelende amateurs in de KNVB-beker. Dat is niet goed voor het Nederlandse voetbal. Stel je voor dat zo’n club als Kozakken Boys het lef heeft om de beker ook nog eens te winnen en dan Nederland moet vertegenwoordigen op het Europese toneel. Neen, dat zou een drama zijn. Een treurspel. Dan liever Ajax natuurlijk. Doet het in Europa altijd goed.

Wat een armoe! In de veel te vercommercialiseerde wereld van het topvoetbal wil een van de rijkste clubs van het land het bekertoernooi zijn allerlaatste dosis charme ontnemen. Wat wordt het volgende voorstel? Dat het in Europa maar eens afgelopen moet zijn met die vervelende clubjes uit kleine voetballanden als pakweg Denemarken, Tsjechië of Kroatië die Ajax zomaar de weg naar Europese glorie mogen versperren?

Kom aan, jongens. Dit hoort toch niet bij Ajax. Werk aan dat team en laat weer eens lekker ouderwets voetbal zien. Dan is heel Nederland, heel het continent misschien wel weer, een beetje stiekem Ajax-fan. En kan de kassa rinkelen, tot in China toe.

Dirk Vandenberghe