Kritiek op kabinet om regie ‘Uruzgan’

Door het lekken van een advies over voortzetting van de Nederlandse missie in Uruzgan dreigt het kabinet de regie over de besluitvorming over de missie kwijt te raken. Dat zeggen coalitiepartijen CDA en PvdA.

Kamerlid Van Dam (PvdA) noemt het „te gek voor woorden”, dat een advies van commandant der strijdkrachten Dick Berlijn „aan de vooravond van de NAVO-top” is uitgelekt. Volgens CDA en PvdA ondermijnt het de onderhandelingspositie van Nederland binnen de NAVO.

Deze week komen de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten bijeen in Noordwijk om over de missie in Afghanistan te praten. De bereidheid bij andere landen om troepen te sturen om de Nederlandse militairen af te lossen, zal afnemen als de indruk ontstaat dat Nederland toch wel in Afghanistan blijft, zeggen de Kamerleden.

Anderen zien in het lekken van de advies juist een poging van het kabinet om een verlenging van de missie onafwendbaar te maken. „Het lek kan geen toeval zijn”, zegt Kamerlid Van Bommel (SP). „De minister geeft al heel lang geluiden af dat hij door wil in Uruzgan, dit lek ondersteunt dat standpunt.”

Hans Couzy, voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO) en oud-bevelhebber van de landmacht, vindt het „kwalijk” dat het advies zo snel is uitgelekt. „Er zijn zó weinig mensen betrokken bij het opstellen van dit document, dat bij mij de twijfel opkomt of dit per ongeluk, of bewust is gelekt. Er lijkt sprake van regie om de bevolking langzaam voor te bereiden op het besluit.

Het advies van Dick Berlijn kwam afgelopen zaterdag via dagblad de Telegraaf naar buiten. In het advies schrijft Berlijn dat de Nederlandse missie in Uruzgan nog twee jaar zou moeten worden voortgezet, maar dan met maximaal 1.200 militairen. Nu zijn dat er nog 1.700.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei afgelopen zaterdag al tegen Radio 1 dat het lekken „lastig kan zijn omdat je de regie kunt kwijtraken over de besluitvorming”. Van Middelkoop werd eerder dit jaar al bekritiseerd omdat hij had gezegd dat het kabinet de intentie heeft de missie te verlengen.

Berlijn waarschuwt dat verlenging van de missie grote gevolgen voor de krijgsmacht zou hebben. Grote oefeningen zouden moeten worden geschrapt en investeringen uitgesteld. Kamerlid Van Baalen (VVD) is blij dat de financiële problemen bij Defensie „eindelijk niet meer te ontkennen zijn”. Minister Van Middelkoop wil niets zeggen over de status van het advies van Berlijn.