Klatergoud

Is het een eer om in prominente aanwezigheid van een oorlogsstoker een hoge onderscheiding te krijgen voor je vreedzame actie? En wat gaat er in je om als de echtgenote van die schender van de Geneefse Conventies je met samengevouwen handen begroet? De dalai lama verraadt het niet.

Als excuusdissident van de vrije wereld kan je neutraliteit je zomaar afhandig worden gemaakt. Eén Kodak-moment met het establishment en je bent nog verder van huis.

Het is ook de vraag of het Amerikaanse eerbetoon aan de man die al meer dan een halve eeuw strijdt voor gerechtigheid, van nut is voor zijn zaak. Voor hem blijft het ongetwijfeld kiezen tussen kwaden: aandacht van de gewetenlozen of helemaal geen aandacht. Hoge onderscheidingen promoten de Tibetaanse kwestie, al lossen ze niets op. En de pavlov-reactie van China, zo weet inmiddels iedereen, blijft toch zonder gevolgen. Dan weigert China even internationaal overleg over de situatie in Iran – wie het verband weet mag het zeggen – en bevestigt het daarmee alleen maar hoe lang de weg is die het land nog heeft te gaan, eer het zich een beschaafd wereldburger mag noemen.

Er zijn dissidenten die zich om die reden helemaal geen internationale aandacht wensen. Ballingschap en eerbetoon kunnen fnuikend zijn voor de voortgang van de goede zaak. Zij opereren het liefste in anonimiteit en van binnenuit, ook al moeten ze de relatieve bescherming van naamsbekendheid missen.

Maar goed, daar is het de gelegenheidsactivisten uit de Amerikaanse politiek niet echt om begonnen. Voor hen is pamperen en lauweren een risicoloze afkoopsom voor onverrichte zaken. Want hoe kun je China nou eindeloos naar de mond praten en serieus wensen dat zijn autoritaire leiders ,,met de man van vrede en verzoening’’ om de tafel gaan zitten?

Het is gewoon absurd. Het wordt hoogtijd dat China een prijs voor de vrede uitvindt en die uitreikt aan George Bush. Dan mag China zich met recht aansluiten bij een goede traditie van westerse huichelarij.

Floris-Jan van Luyn

Floris-Jan van Luyn is journalist en filmmaker en oud-correspondent van NRC Handelsblad in China.

    • Floris-Jan van Luyn