Horde apen doodt locoburgemeester

De plaatsvervangend burgemeester van de Indiase hoofdstad New Delhi is gisteren overleden nadat hij door een horde wilde apen was aangevallen.

De beesten gingen burgemeester S.S. Bajwa te lijf toen hij op het terras op de eerste verdieping van zijn huis stond. Hij probeerde ze van zich af te slaan, maar verloor daarbij zijn evenwicht en viel van het terras naar beneden. Daarbij liep hij ernstige hoofdwonden op, waaraan hij later in het ziekenhuis overleed.

Delhi heeft al lang last van een apenplaag. De wilde dieren vallen regeringsgebouwen binnen, plunderen tempels, stelen voedsel van passanten en jagen mensen de stuipen op het lijf. Vorig jaar heeft het Indiase Hooggerechtshof de stad opgedragen een oplossing voor het probleem te zoeken.

De gemeente heeft geprobeerd om groepen grotere en woestere slankapen te trainen, en die achter de kleinere makaken aan te sturen. Ook heeft de stad apenvangers aangenomen, die de dieren moesten inrekenen en ze in het bos weer uit moesten zetten. Beide pogingen waren tevergeefs, het probleem blijft bestaan.

Het afmaken van de wilde makaken is geen optie, aangezien vrome hindoes dat onacceptabel vinden. Zij zien de apen als een manifestatie van de apengod Hanuman, en voeren ze vaak bananen en pinda’s.

De stadontwikkeling rondom Delhi is de oorzaak van het apenprobleem. De leefomgeving van de dieren slinkt en ze zoeken hun toevlucht in de stad. Locoburgemeester Bajwa, die lid was van oppositiepartij BJP, laat een vrouw en een zoon na. (AP, BBC)