Groot nieuw project voor biografieën

Het Prins Bernhard Cultuurfonds komt met een nieuwe reeks biografieën. Het fonds laat acht biografen het leven van onder anderen Jacoba van Beieren, Jacob Cats en Jacob van Lennep beschrijven.

De reeks heet ‘Sleutelfiguren’ en wordt uitgegeven door Balans. Het is de bedoeling dat de boeken in de periode 2008-2011 verschijnen. De biografen krijgen ieder een toelage van maximaal zestigduizend euro.

De reeks is een vervolg op het vorige grote biografieënproject van het fonds uit 1992. De nieuwe biografieën zullen rond de 250 bladzijden per stuk omvatten. Dat is aanmerkelijk compacter dan in de vorige reeks, zegt Lily Knibbeler van het Prins Bernhard Cultuurfonds. „De afgelopen vijftien jaar is er veel veranderd in de biografie in Nederland. We willen met dit project laten zien dat een biografie niet per se alle feiten uit een leven hoeft te beschrijven.”

In de nieuwe reeks zijn overbekende Nederlanders als Cats gecombineerd met minder bekende persoonlijkheden als Jacob Roggeveen, de ontdekker van Paaseiland. „We hebben vooral gezocht naar mensen bij wie het leven een venster kan bieden op het verleden”, zegt Knibbeler.

De acht uitverkoren biografen en hun onderwerpen zijn:

Antheun Janse schrijft over Jacoba van Beieren (1401-1436), de laatste gravin van Holland.

Sandra Langereis schrijft over Christoffel Plantijn (ca. 1520-1589), boekdrukker en grootse Nederlandse uitgever.

Johan Koppenol schrijft over Jacob Cats (1577-1660), dichter en raadspensionaris ‘Vadertje Cats’.

Roelof van Gelder schrijft over Jacob Roggeveen (1659-1729), Middelburgs jurist en ontdekkingsreiziger. Op zoek naar het onbekende ‘Zuidland’ ontdekte hij Paaseiland.

Luuc Kooijmans schrijft over Hermannus Boerhaave (1668-1738), hoogleraar botanie, geneeskunde en scheikunde.

Edwina Hagen schrijft over Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), jurist en diplomaat, sleutelfiguur uit de Bataafse tijd.

Marita Mathijsen schrijft over Jacob van Lennep (1802-1868), schrijver.

Annet Mooij schrijft over Mina Kruseman (1839-1922), zangeres, actrice en literator.