Grondwet in Lissabon

Balkenende op EU-top (Foto AFP) France's President Nicolas Sarkozy (C) chats with Netherlands' Prime Minister Jan Peter Balkenende (R)prior a working session during the second day of a European Union summit 19 October 2007, in Lisbon. EU leaders broke more than two years of political deadlock early Friday by approving a new treaty of reforms filling the void left by the bloc's aborted constitution. AFP PHOTO/POOL/PAULO CARRICO AFP

Het mocht vooral géén Europese Grondwet heten. Er kon natuurlijk geen sprake zijn van een Europese vlag. Een Europees volkslied? Weg ermee!

De afgelopen tijd heeft het Nederlandse kabinet er alles aan gedaan om het in de plaats van de omstreden Europese grondwet voorgestelde Europees Verdrag waarover de EU-regeringsleiders het afgelopen donderdagnacht eens werden zo minimalistisch mogelijk voor te stellen. Dus liet premier Balkenende niet na te verklaren dat er geen Grondwet meer was die kon leiden tot een Europese superstaat, maar gewoon een klassiek wijzigingsverdrag.

Vervelend dan ook voor de Nederlandse minimalisten dat de Portugezen het Europees Verdrag op 13 december toch met groots ceremonieel vertoon in hun hoofdstad Lissabon willen laten ondertekenen. Tot nu toe werden verdragswijzigingen ‘gewoon’ door de ministers van Buitenlandse Zaken ondertekend.

Bewijst deze ‘high level’ ondertekeningprocedure dan toch niet dat het hervormingsverdrag de Europese Grondwet is in een andere jas? Van die kwade gedachte wilde premier Balkende na afloop van de top niets weten.

Het wordt trouwens sowieso een bijzondere gebeurtenis, die 13e december. Want deze dag stond al in de agenda’s van de regeringsleiders gereserveerd voor hun volgende Europese top. Maar dan wel in Brussel. Dus vliegen direct na de ondertekening in Lissabon en het nuttigen van de onvermijdelijke champagne alle regeringsleiders in colonne naar de Belgische hoofdstad om daar in hun vertrouwde vergaderbunker weer over gewone zaken te delibereren. Of dat niet in strijd was met de milieudoelstellingen van de EU, wilde een balorige ANP-journalist van premier Balkenende weten. De minister-president ontweek de vraag en zei dat een dergelijk uitstapje goed was voor de informele contacten.

Mark Kranenburg