GMB uit Rotterdam rapt net iets tè ontspannen

cd hiphop GMB: This Is Not An Album, This Is A… Phase Naked Truth Records/Bertus ***--

cd hiphop

GMB: This Is Not An Album, This Is A… Phase

Naked Truth Records/Bertus

Dat rapper/producer GMB (Gery Mendes Borges) uit Rotterdam van reggae houdt, blijkt behalve uit zijn dreadlocks en erg loom gezongen refreintjes ook uit talloze tekstuele verwijzingen naar de bijbel, achterbuurtstrubbelingen en de verkwikkende werking van zonlicht. Zelfs de piepjonge dealer of de voor een hongerloon slovende moeder hoeven voor oppeppende zonnestralen maar naar boven te turen. Omhoog kijken werkt niet altijd, nuanceert de rapper: „I look up to the sky asking why god ain’t answering me/can’t he hear me trough the ozone layer we pollute with cancer stickies?”

GMB produceert onder de naam Humaniac zijn eigen muziek en won vorig jaar de muzikantenprijs bij de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Zijn muziek combineert de losheid van reggae met de melancholie van blues en het poëtische van rap. Zijn drums zijn rustig en tegendraads; een koele trompet, een echoënde piano of een ontspannen dobberend gitaartje kleurt de compositie in; de aandacht gaat vooral naar de kalme, spoken word-achtige raps en vocalen.

Wanneer GMB melodisch rapt over ‘vrij zijn als een vis in de zee’, positief in het leven staan of krachtige zwarte vrouwen, zou je hem juist door die nadruk op gesproken woord een meer onderscheidend geluid toewensen. Zijn invalshoek is fris en optimistisch maar de uitwerking is inhoudelijk en technisch wel heel ontspannen.