een weekeinde vol voetbal

PSV-doelman Gomes heeft gisteren de training uit voorzorg aan zich voorbij laten gaan. In het duel met VVV-Venlo (3-1 winst) raakte hij zaterdag geblesseerd aan een knie. Morgen speelt PSV thuis een Champions-Leagueduel met Fenerbahçe.

Zenit St. Petersburg won in de Russische competitie met 4-1 van Chimki. De ploeg van oud-bondscoach Dick Advocaat, donderdag tegenstander van AZ in het UEFA-Cuptoernooi, gaat samen met Spartak Moskou aan kop.

Clarence Seedorf (AC Milan), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) en Robin van Persie (Arsenal) dingen op 2 december mee naar de Gouden Bal, de uitverkiezing van de beste voetballer door het Franse tijdschrift France Football. Ze komen voor op een lijst van vijftig genomineerden onder wie de winnaar van 2006, de Italiaan Fabio Cannavaro. Voor de eerste keer in de historie van de Gouden Bal-verkiezing komen voetballers uit de hele wereld in aanmerking voor de prijs.

Scheidsrechter Dick Jol heeft de ‘magische’ grens van duizend gele kaarten gepasseerd. De 51-jarige arbiter, die in 1991 in het betaalde voetbal debuteerde, deelde tijdens Heracles Almelo-Vitesse (2-2) zijn jubileumprent uit aan Civard Sprockel van de Arnhemse ploeg. Jols generatiegenoot Roelof Luinge is met ruim 1.350 boekingen recordhouder in het Nederlandse profvoetbal.

De Spaanse kampioen Real Madrid verloor zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd. In Barcelona was Espanyol met 2-1 te sterk. Albert Riera bracht de thuisclub al in de tweede minuut aan de leiding. Raul Tamudo vergrootte de voorsprong na rust. Sergio Ramos scoorde in de slotminuut nog tegen. Bij Real stonden Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy in de basis. Van Nistelrooy ontving een gele kaart. Royston Drenthe verving Sneijder in de 62ste minuut. Arjen Robben ontbrak wegens een spierscheuring in zijn linkerdij.

Ook FC Barcelona kon de eerste nederlaag niet voorkomen. Villarreal versloeg het elftal van trainer Frank Rijkaard met 3-1. Die stand was al bij rust bereikt. Villarreal kreeg twee strafschoppen en benutte beide. Voor Barcelona scoorde de 17-jarige Bojan Krkic. Hij is de jongste doelpuntenmaker in de clubgeschiedenis. De Portugese middenvelder Deco liep een spierscheuring op. Hij is een maand uitgeschakeld.

Barcelona werd op de ranglijst behalve door Villarreal ook door Valencia gepasseerd. Dankzij onder meer twee goals van Fermando Morientes won Valencia met 4-2 bij Deportivo la Coruna. Ivan Helguera kreeg in de laatste minuut rood.

Hamburger SV ving het gemis van Rafael van der Vaart goed op. Het elftal van trainer Huub Stevens was zonder de geblesseerde topscorer veel te sterk voor titelverdediger VfB Stuttgart: 4-1. Ivica Olic nam de rol als doelpuntenmaker over. De Kroaat maakte in de eerste helft een hattrick. Joris Mathijsen zorgde na rust voor het vierde doelpunt.

FC Nürnberg, binnenkort tegenstander van AZ in de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup, won voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd. De bekerwinnaar liet Eintracht Frankfurt kansloos: 5-1. De Griekse spits Angelos Charisteas, eerder actief bij Ajax en Feyenoord, bracht Nürnberg in de twintigste minuut op 1-1.

AC Milan wacht dit seizoen nog steeds op de eerste zege op eigen veld. Gisteren verloor de winnaar van de Champions League in San Siro met 1-0 van Empoli. Luca Saudati scoorde voor Empoli na bijna een uur. Bij Milan speelde Clarence Seedorf de hele wedstrijd.

Dirk Kuijt voorkwam dat Liverpool voorlopig afhaakte in de strijd om het Engelse kampioenschap. Hij benutte in de derby tegen Everton twee strafschoppen, waarvan de laatste in de slotminuut: 1-2. Hij kreeg ook een gele kaart voor een ziedende tackle die zelfs rood had kunnen opleveren. Liverpool is na negen duels nog altijd ongeslagen, maar speelde vier keer gelijk.

Manchester United won eveneens, met 4-1 bij Aston Villa. Wayne Rooney maakte twee doelpunten, maar miste ook een strafschop. Edwin van der Sar (36) keerde na een blessure terug in het doel. In december beslist Nederlands recordinternational of hij zijn contract nog een jaar verlengt.