De ene Braziliaanse spits is de andere niet

AZ 0 SC Heerenveen 1

Ruststand 0-0. 90. Alves 0-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 16.624

De verschillen tussen Ari en Alves zijn vele malen groter dan de gelijkenissen. Beide spitsen komen uit Brazilië, begonnen hun buitenlandse profloopbaan in Zweden en zijn nu in dienst van een Nederlandse eredivisieclub. Tot zover de overeenkomsten. In het competitieduel tussen AZ en Heerenveen bleek gisteren dat de aanvallers als voetballers vrijwel niets met elkaar gemeen hebben. Alves drukte het klasseverschil met zijn landgenoot uit door in de blessuretijd het winnende doelpunt te scoren in het DSB-Stadion. De nummer 10 van Heerenveen rende schreeuwend van geluk over het veld van de club die hem zo graag had willen vastleggen. Enkele tientallen meters verderop wandelde Ari met een gelaten tred naar de catacomben, na een matige wedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Roelof Luinge waren de schijnwerpers gisteren gericht op Ariclenes da Silva Ferreira (21) en Afonso Alves Martins Jr. (26). Ari stond aanvankelijk in de belangstelling van SC Heerenveen, maar werd uiteindelijk deze zomer door AZ overgenomen van het Zweedse Kalmar FF. Alves maakte vorig seizoen met 34 doelpunten in 31 wedstrijden furore bij SC Heerenveen en werd door de clubleiding van AZ gezien als dé man die het verlies van de vertrokken doelpuntenmakers Shota Arveladze (Levante) en Danny Koevermans (PSV) moest opvangen. AZ en Heerenveen konden het echter niet eens worden over de afkoopsom van Alves waardoor de Braziliaan tot zijn grote ongenoegen in dienst bleef van de Friese voetbalclub. De relatie tussen AZ en Heerenveen raakte bekoeld.

Aan het begin van het seizoen speelde Ari zich bij AZ direct in de kijker door zowel in een oefenduel tegen Inter Milaan (4-2) en in de eerste competitiewedstrijd thuis tegen FC VVV (4-0) te scoren. De spits werd in Alkmaar liefkozend omgedoopt tot ‘Ari Kanarie’. Alves maakte zich bij SC Heerenveen zeer ongeliefd door mede onder druk van zijn zaakwaarnemers niet op trainingen te verschijnen. Zonder de topscorer van de eredivisie kende de formatie van trainer Gertjan Verbeek een matig begin van de competitie.

In de voorbije weken is zowel in Alkmaar als Heerenveen de stemming omgeslagen. Het zwalkende AZ, dat de slechtste seizoensstart kent sinds het seizoen 1996/1997, kampt in vergelijking met vorig seizoen aan een chronische gebrek aan scorend vermogen. Ari is met drie doelpunten uit zes wedstrijden samen met de middenvelder Demy de Zeeuw de topscorer van AZ. De in het Braziliaanse Fortaleza opgegroeide voetballer kon gisteren de verwachtingen tegen Heerenveen geen moment waarmaken. Ari maakte een beetje een hopeloze indruk. De centrumspits won zelden een duel en wist drie keer een kans niet af te maken. Van Gaal houdt vertrouwen in zijn spits en gaat er vooralsnog vanuit dat zijn aanvallers „pech” hebben in de afwerking.

Alves is sinds twee weken bij SC Heerenveen weer boven iedere twijfel verheven. Bij zijn rentree voor het eigen publiek maakte de international tegen Heracles zeven doelpunten. De spits werd in Friesland weer liefdevol in de armen gesloten. In de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Colombia en Ecuador werd Alves in zijn geboorteland als een held ontvangen. Dat hij na de interlands opnieuw te laat terugkeerde in Friesland – dit keer omdat hij op Schiphol uren moest wachten op zijn Zweedse partner – werd hem door Verbeek vergeven.

Met slechts de training van zaterdag in zijn benen vormde Alves samen met Gerald Sibon de aanval tegen AZ. In de eerste helft toonde de Zuid-Amerikaan bij vlagen zijn uitzonderlijke kwaliteiten. De manier waarop hij na 36 minuten AZ-verdediger Kew Jaliens aftroefde en Danijel Pranjic vrij voor het doel zette getuigde van internationale klasse. Pranjic raakte de paal en in de slotfase stuiterde opnieuw een schot van de Kroaat terug het veld in. Dit keer stond Alves klaar om de bal binnen te tikken. Scheidsrechter Luinge keurde tot woede van Van Gaal het buitenspeldoelpunt goed.

De spelers van Heerenveen renden juichend achter de matchwinnaar aan. „Het was voor het eerst dat ik Alves zo zag schreeuwen en lachen na een doelpunt”, stelde Heerenveen-verdediger Gianni Zuiverloon. „Alsof er iets van hem afviel. We zien wel hoe lang hij nog bij ons blijft.”

Trainer Verbeek, met gevoel voor cynisme: „Alves weet waarschijnlijk dat hij met dit soort goals zijn kans op een transfer vergroot.” AZ zal in de winterstop waarschijnlijk een nieuwe poging gaan wagen om Alves in Alkmaar aan Ari te koppelen.