‘Controles ontaarden in een kwelling’

Namens de renners woont de Fransman Cédric Vasseur vandaag en morgen de anti-dopingtop bij in Parijs.

Cédric Vasseur, de nieuwe voorzitter van de internationale vereniging van profwielrenners (CPA), vindt dat een te grote hoeveelheid dopingcontroles kan ontaarden in een kwelling voor de coureurs. De 37-jarige Fransman, die in de Ronde van Lombardije zaterdag zijn laatste koers reed, zal vandaag en morgen als toehoorder aanwezig zijn bij de anti-doping top in Parijs.

Op initiatief van de Franse Minister van Sport spreken bestuurders van het wereldantidopingagentschap WADA, de internationale wielerunie UCI en Tourorganisatie ASO over de dopingproblemen in de wielersport. Vasseur betreurt het in een interview met het Franse persbureau AFP dat alleen over wielrennen wordt gesproken.

Wat verwacht u van de top?

Vasseur: „De renners David Millar, Thomas Voeckler en Jérôme Pineau zijn uitgenodigd op persoonlijke titel. Maar wij als renners hebben geen vertegenwoordiger die een rol kan spelen aan de onderhandelingstafel. Ik ga erheen om te luisteren wat er wordt gezegd en om de renners daarvan op de hoogte te houden.”

Er wordt altijd gewezen op het belang van controles. Terecht?

„Het is niet het aantal controles dat de wielersport zal redden. De kwaliteit ervan is belangrijker dan de kwantiteit. De renners zijn veel tijd kwijt om te voldoen aan de verplichtingen van instanties en de eigen ploeg. Daardoor is hun hoofd minder en minder bij de competitie. Natuurlijk moeten er controles zijn, maar die moeten niet ontaarden in een kwelling.”

Hoe staat u tegenover de invoering van een biologisch paspoort met DNA-gegevens?

„Ook over dit onderwerp wordt van alles geroepen zonder overleg met de renners. Een dergelijk paspoort kan de strijd tegen doping dienen. Maar het moet een zaak blijven van artsen, UCI en WADA. De medische gegevens moeten strikt vertrouwelijk blijven en niet in de media terecht komen.” (AFP)