Conflict bedreigt regering van Italië

Een gerechtelijk onderzoek naar zwendel met Europese subsidies leidt tot grote spanningen in de Italiaanse regering.

Voormalig openbaar aanklager en huidig minister van Infrastructuur Antonio Di Pietro heeft om het aftreden van zijn collega van Justitie, Clemente Mastella, gevraagd. Mastella op zijn beurt wil dat Di Pietro vertrekt. Het conflict brengt het voortbestaan van het kabinet in gevaar.

Mastella liet zaterdag de openbaar aanklager Luigi de Magistris van de Calabrese stad Catanzaro van een gerechtelijk onderzoek afhalen. Een dag eerder was uitgelekt dat Mastella zelf door De Magistris wordt onderzocht, wegens mogelijk misbruik van zijn functie, illegale partijfinanciering en betrokkenheid bij zwendel met Europese subsidies.

Di Pietro verwijt Mastella zich te gedragen als Silvio Berlusconi toen die minister-president was. Deze ex-premier heeft diverse wetten doorgevoerd om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Di Pietro eist daarom dat de Italiaanse premier Romano Prodi ingrijpt en Mastella wegstuurt.

Maar Prodi wordt, net als Mastella, ook onderzocht door dezelfde aanklager De Magistris. Hij zou mogelijk een machtige ondernemer in Calabrië hebben geholpen bij het verwerven van Europese fondsen in ruil voor stemmen bij de parlementsverkiezingen.

De gestrafte officier van Justitie De Magistris sloeg zaterdag in de Italiaanse kranten alarm. „Wanneer je als openbaar aanklager drugszaken, of mensensmokkel aanpakt, krijg je complimentjes en gelukstelegrammen, maar als je de autoriteiten en machthebbers onderzoekt word je geïntimideerd.”

De Magistris sprak van „het einde van de rechtsstaat”. Hij staat sinds hij dit onderzoek is gestart onder zware druk. Collega’s en politici hebben hem aangeraden te stoppen. Hij heeft zelfs kogelbrieven ontvangen.

Een deel van de rechters dringt er op aan het onderzoek terug te geven aan De Magistris, ook om de schijn te vermijden dat de politiek het recht probeert te sturen.