CNV’er Van der Meulen overleden

Harm van der Meulen, voormalig voorzitter van de vakbond CNV, is zaterdag in een ziekenhuis in zijn woonplaats Utrecht op 81-jarige leeftijd, na een langdurig ziekbed, overleden. Dat heeft het CNV vandaag bekend gemaakt.

„Met het overlijden van Harm van der Meulen is een authentiek vakbondbestuurder ons ontvallen”, aldus het CNV. „Een charismatische man die door zijn uitstraling natuurlijk gezag had en door zijn emotionele betrokkenheid leiding aan CNV kon geven.

Van der Meulen was van 1978 tot 1986 voorzitter van CNV. In die functie maakte hij mee hoe de Nederlandse economie een dieptepunt bereikte, de werkloosheid opliep en er door het CDA-VVD-kabinetten stevig werd bezuinigd op de sociale voorzieningen. Vooral de relatie tussen de vakbeweging en regeringspartij CDA raakte zeer bekoeld. De traditioneel goede verhouding tussen CDA en CNV was zo slecht dat gesproken werd van een ‘koude oorlog’ tussen de christelijke vakbond en christelijke politieke partij. In die periode maakte Van der Meulen zich met name sterk voor de positie van de uitkeringsgerechtigden.

Van der Meulen was een geschoold metaalbewerker. In 1953 werd hij districtsbestuurder van de Christelijke Metaalbewerkersbond. Van 1973 tot 1978 was hij secretaris bij CNV. Nadat Van der Meulen in 1986 met de VUT ging, was hij nog tot 1995 Eerste Kamerlid voor het CDA.