Chaos na hoge opkomst bij Poolse verkiezingen

De parlementaire verkiezingen in Polen zijn gisteren, door een onverwacht hoge opkomst, gepaard gegaan met grote problemen. Het einde van de verkiezingen was gepland om acht uur ’s avonds. Maar om tien uur werd in twee lokalen in Warschau nog gestemd. Door een gebrek aan stembiljetten bleven deze langer open. De Nationale Verkiezingscommissie (PKW), die de verkiezingen organiseerde, kon daardoor niet meteen het groene licht geven om de uitslag bekend te maken op televisie.

De opkomst was de hoogste sinds 1991, het jaar dat Polen na de val van het communisme voor het eerst echt vrije verkiezingen hield. Ruim 55 procent van de Polen besloot gisteren te gaan stemmen, vergeleken met 40 procent in 2005. Bij verschillende kieslokalen moesten mensen in de rij staan om te kunnen stemmen, een ongewone situatie voor verkiezingen in Polen. De PKW verklaarde „verrast” te zijn door de hoge opkomst.

De Polen moesten twee jaar eerder dan verwacht naar de stembus, omdat in augustus de coalitie van de moreelconservatieve en omstreden premier Jaroslaw Kaczynski uit elkaar viel. Het was een korte campagne – 42 dagen – maar een erg harde. Kaczynski zei vrijdag nog dat de opiniepeilingen, die zijn liberale rivaal Donald Tusk een voorsprong gaven, zijn „vervalst”.

Op de partijbijeenkomst van Tusks partij Burgerplatform was de stemming gisteren optimistisch. Tusk bedankte „iedereen die is gaan stemmen”, inclusief de Poolse emigranten die in het buitenland hun stem hebben uitgebracht. Voor de ambassade in Den Haag, waar in Nederland verblijvende Polen konden stemmen, stond gisteren van elf uur ‘s ochtends tot het einde van de dag een lange rij.