Binck is dichtbij overname van internetbank Alex

De overname van internetbank Alex door branchegenoot Binckbank is nabij. Gesprekken tussen Binck en Rabobank Nederland, de eigenaar van Alex, worden vanaf vandaag op exclusieve basis voortgezet. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zal zo snel mogelijk worden ingelicht.

Dat heeft Binck vanochtend bekendgemaakt. Eerder deze maand had het bedrijf al had gemeld met Rabobank in gesprek te zijn gegaan, nadat geruchten over een mogelijk overname van Alex waren opgedoken.

Volgens een woordvoerder van Rabobank verlopen de gesprekken „voorspoedig”. Hij verwacht snel een definitief overnamebericht bekend te kunnen maken.

Betrokkenen schatten de waarde van Alex in op rond de 400 miljoen euro. Binck zal voor deze overnamesom met een aandelenemissie moeten komen omdat „we het geld niet op de plank hebben liggen”, aldus een woordvoerder, die de hoogte van het beoogde overnamebedrag niet wil bevestigen.

Rabobank nam Alex eind 2002 over van de Belgische Dexia bank. Volgens een betrokken bron in de financiële wereld betaalde de bank destijds 50 miljoen euro. Rabobank kondigde eind maart al aan dat zij van Alex af wil, zonder daar strategische redenen voor aan te geven. Volgens de ingewijde komt verkoop nu, op een relatief hoogtepunt van de beleggersmarkt, op een goed moment. De bank zou ook met andere partijen dan Binck hebben gesproken over het afstoten van Alex.

Alex en Binck zijn de twee bekendste prijsvechters op het gebied van online beleggen voor particuliere klanten. Binck heeft naar eigen zeggen ruim 54.000 klanten, die zo’n 3,4 miljard euro hebben belegd. Alex is twee keer zo groot, met ruim 100.000 klanten, die ruim 4 miljard euro via Alex hebben belegd. Met de opkomst van deze twee aanbieders hebben grote spelers als ABN Amro en Postbank hun tarieven voor beleggingstransacties voor particulieren aanzienlijk moeten verlagen.

De koers van het aandeel Binck steeg vanochtend licht op de beurs van Amsterdam, tot 13,90 euro.