AZ verliest opnieuw en zakt steeds verder weg

AZ heeft gisteren in de laatste seconde van de blessuretijd de thuiswedstrijd tegen Heerenveen verloren. Afonso Alves maakte de enige treffer.

De laatste overwinning van AZ dateert alweer van 31 augustus, toen Excelsior met 3-0 werd verslagen. Daarna behaalde het elftal van Van Gaal nog maar twee punten, waardoor een goede eindklassering nu wel heel ver weg is. Momenteel staat de club twaalfde in de eredivisie.

Dat uitgerekend Alves scoorde, was pijnlijk voor AZ. De Braziliaanse spits was in de zomer dicht bij een overgang naar de club van Dirk Scheringa, maar door de hoge vraagprijs ging de transfer niet door. Alves was teleurgesteld, weigerde een poosje werk, maar beleefde twee weken geleden een glansrijke rentree tegen Heracles Almelo (9-0): Alves scoorde toen zeven keer.

Ook gisteren was Alves de gevaarlijkste man bij Heerenveen. De international miste echter lange tijd scherpte voor het doel, zodat AZ een punt leek veilig te stellen. De kans die Alves in de blessuretijd kreeg, kon hij niet missen. Hij stond precies op de juiste plaats om een bal, die via de paal terugkeerde in het veld, in het lege doel te schuiven. Ook tegen FC Groningen incasseerde AZ, dat ook gisteren weer geen moment kon imponeren, een tegendoelpunt in de slotfase van de wedstrijd.

Volgens Van Gaal had de treffer niet goedgekeurd mogen worden. „Alves stond buitenspel”, zei de trainer van AZ. „Dat maakt deze nederlaag helemaal triest.”

Van Gaal vindt dat bij twijfel de scheidsrechter hulp moet kunnen inschakelen. „De moderne technieken zijn voorradig. Een vierde scheidsrechter kan aan de zijlijn de beelden bijvoorbeeld nader bekijken. Ik heb al vaker aangegeven dat dit moet veranderen, maar ik wil ik er niet te veel nadruk op leggen nu. Dat doe ik liever als ik er geen belang bij heb, in dit geval ben ik belanghebbende.”