Afgrijzen over moord op Dube

Uit de hele wereld zijn verslagen en woedende reacties gekomen op de moord op de Zuid-Afrikaanse reggaemuzikant Lucky Dube. De 43-jarige artiest werd donderdagnacht voor de ogen van zijn kinderen neergeschoten. Dube werd vermoedelijk het slachtoffer van een gewapende autodiefstal.

De praatprogramma’s op radio en tv werden plat gebeld door bedroefde fans. Dubes platenmaatschappij, GEO Records, kreeg talloze telefoontjes uit andere Afrikaanse landen, waar Dube een begrip was. ,,Het is inderdaad heel verdrietig dat dit met zo’n geweldige Zuid-Afrikaan is gebeurd, een markant musicus, wereldberoemd’’, zei president Thabo Mbeki. Oppositiepartijen reageerden met de opmerking dat: ,,Het beste eerbetoon dat de regering aan Lucky Dube en zijn leven kan geven is door de strijd tegen de misdaad te intensiveren.’’

Dube behoorde met Bob Marley, die in 1980 nog optrad bij de inauguratie van de Zimbabweaanse regering-Mugabe, tot de muzikale bevrijdingstheologen van Afrika. Hij begon zijn muzikale carrière in 1979 met het zingen van mbaqanga, traditionele Zulu-liedjes. Zes jaar later ging hij reggae maken, tot ongenoegen van zijn platenmaatschappij. Zijn muziek verkocht slecht en de plaat, The Rasta’s never die, werd verboden door het apartheidsregime. Dube nam in het geheim met zijn band The Slaves een tweede reggaeplaat op, The Children Never Die. Dat werd een hit, net als later I’ve got you babe en het antiapartheidslied Together As one. ,,Zijn muziek bracht het lijden van het onderdrukte Zuid-Afrikaanse volk tijdens de Apartheid aan het licht’’, aldus regeringspartij ANC in een verklaring. Dube zong later ook liedjes tegen misbruik van alcohol, vrouwen en drugs. Dat laatste was opmerkelijk voor een rastafari. Dube toerde veel over de wereld, door de VS, Frankrijk, Japan en Brazilië en veel Afrikaanse landen.

Dube is de derde artiest in een jaar tijd die slachtoffer werd van Zuid-Afrika’s misdaadplaag. Eerder werden ook toneelschrijver en acteur Taliep Petersen vermoord en acteur Brett Goldin. Afgelopen jaar zijn in Zuid-Afrika 19.000 mensen vermoord. Ruim 20.000 automobilisten raakten hun auto kwijt bij een gewapende overval.

    • Bram Vermeulen