Abortusartsen: ook voorlichting voor 25-plusser

Rijswijk, 22 okt. Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen is boos dat mensen boven de 25 jaar straks niet meer terecht kunnen in voorlichtingscentra seksualiteit, anticonceptie en abortus, de vroegere Rutgershuizen. Het genootschap heeft daarover een brandbrief naar de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd, aldus een woordvoerder gisteren. Het ministerie heeft besloten vanaf volgend jaar de aandacht te richten op jongeren tot en met 25 jaar. De GGD gaat de jongeren tot 25 jaar voorlichting geven en krijgt voor die groep meer geld. Wie ouder is kan alleen nog bij de huisarts terecht voor de zogenoemde eerstelijnsvoorlichting. Als de centra voor seksualiteit, anticonceptie en abortus verdwijnen, ontstaat een grotere druk op tweedelijnszorgcentra zoals ziekenhuizen, aldus het genootschap. Volgens de abortusartsen kunnen in de voorlichtingscentra problemen vaak beter en goedkoper worden opgelost of zelfs voorkomen.