6 Filmpje kijken

Deze aardappel is Oedipus

Oedipus met groenten

www.oedipusthemovie.com

Voor wie de Griekse klassiekers wat te lang en te gekunsteld vindt, is er nu ook een 8-minuten durend filmpje gemaakt van het gruwelverhaal Oedipus waarin groenten de hoofdrol spelen. Oedipus wordt vertolkt door een uit de kluiten gewassen aardappel, zijn vader is een felgroene broccoli en zijn moeder een rijpe tomaat. In het gruwelverhaal uit de Griekse mythologie figureren ook groene olijven (de soldaten), Griekse olijven (de stadsbewoners) en bloemkolen (schaapjes). De wapens waarmee Oedipus zijn vader vermoordt zijn in deze versie geen zwaarden of stokken, wel een keukenmes en twee dunschillers. Jason Wishnow, bekend van enkele Star Wars-documentaires werkte meer dan een jaar aan zijn culinaire filmdebuut. Het einde is misschien nog toepasselijker dan in de tragedie van Sophocles: De aardappel Oedipus steekt niet zijn eigen ogen uit, maar maakt puree van zichzelf. (EB)