5 Knutselen

IJzersterk karton

Kartonnen meubels

www.foldschool.com

Karton is sterk, goedkoop, milieuvriendelijk en je kan het nog zelf beschilderen ook. De Zwitserse ontwerper Nicola Enrico Stäubli maakt er ijzersterke kindermeubels mee. Sterker nog: hij laat óns er meubels mee maken. Hij heeft veel hoogdravende woorden nodig om uit te leggen waarom hij dat doet: als tegenbeweging van de massacultuur die gedreven wordt door oppervlakkigheid, en ga zo maar door. Maar zijn ontwerpen zijn mooi en inventief. Op de site staan voorbeelden van een kruk, een stoel en – pièce de résistance – een schommelstoel. Je kunt pdf’s downloaden om te printen. Je plakt de uitgeknipte patronen op karton en dan begint het snijden en vouwen. Meer dan een goed stanleymes, lijm, schilderstape, een stalen liniaal en een snijmat heb je niet nodig. Stäubli raadt wel aan te beginnen met een proefobject. Een knuffelbeerstoeltje dat ook online staat. (CJ)