Ontknoping

cars.JPGHet zeventiende partijcongres is bijna ten einde maar  hoe het nieuwe regeringsbeleid  van China er precies uit komt te zien  en  of en  hoe de machtsverhoudingen  in het politburo zijn veranderd, daarover zijn  wij journalisten deze week tot nu toe niet veel wijzer geworden.
De persconferenties waren zorgvuldig geregisseerd door de organisatoren van de partij en na afloop  van de provinciale werkgroepen konden journalisten alleen collectief vragen stellen.
De persconferenties in het vlakbij de Grote Hal van het Volk gelegen speciaal ingerichte mediacentrum,  gingen vooral over financieel-economische onderwerpen.  Over  de kloof tussen arm  en rijk werd nauwelijks gesproken en  het proletariaat was pijnlijk afwezig.
De communistische partij sprak de afgelopen maanden over het bevorderen van transparantie  binnen de partij, vooral  bedoeld om de  corruptie aan te pakken, maar van die openheid was tijdens het congres weinig te merken.
Of die openheid moest er uit bestaan dat buitenlandse media  gebruik konden maken van de faciliteiten  van het hypermoderne perscentrum en dat
er  in tegenstelling tot voorgaande jaren  na afloop van de openbare vergaderingen van  provinciale werkgroepen vragen gesteld  konden worden. Jammer genoeg mochten   journalisten hun vragen alleen collectief en in het Chinees stellen aan  de partijsecretarissen en andere  woordvoerders.
Een congreslid apart spreken? Kan, maar dan wel  in het mediacentrum onder de controle van de partij.
Hoewel Hu Jintao in zijn openingsspeech maar liefst 60 maal het woord democratie gebruikte, wijst niets er op dat de president van plan is zijn macht binnen de partij te delen.

Alles wat tijdens die werkgroepen werd gezegd was  conform de partijlijn.
Een van de weinigen die deze week een onafhankelijk geluid liet horen was  Hu Deping (65) zoon van Hu Yaobang  een van de meest liberale politici die China ooit heeft gekend en wiens dood de aanleiding was voor de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.
Hu, die onder meer  voorzitter is  van de federatie voor industrie en commercie, verkondigde  na een vergadering van zijn werkgroep openlijk dat hij voor volledige democratie is.
De werkgroepen van de provincie Liaoning en Shanghai waren overigens druk bezocht omdat hun partijsecretarissen Li Keqiang en Xi Jinping naar verwachting zullen promoveren naar het almachtige politbureau.
Op een vraag van een journalist of Xi Jinping al wist hoe zijn kansen lagen zei hij; “Ik weet nog niets maar wat ik wel weet is dat ik ook als lid van  het politbureau mijn provincie Liaoning zal  ondersteunen”.
Of Xi Jinping  of Li Keqiang als vice-president  en potentiële opvolger van Hu Jintao gekozen zal worden  is nog altijd de grote vraag.
Vanochtend zijn eindelijk de namen bekend gemaakt van het 371-koppige centrale comité.
Dat  de 68 jarige vice-president Zeng Qinghong  en twee andere partijouderen en aanhangers van oud-president Jiang Zemin daar niet bij zitten, betekent dat Hu zijn macht verder kan uitbreiden.
Het wachten is nu op de bekendmaking van het nieuwe politbur  dat naar verwachting morgenvroeg rond elf uur zal verschijnen op het centrale podium van  De Grote Hal van Het Volk .

wen_2.jpg