Voor kennis van zaken

Geen commentaar. Beroepsgeheim. Kunnen wij niks over loslaten.

Het waren, ooit, de gebruikelijke reacties van adviseurs achter de schermen bij grote transacties in het Nederlandse bedrijfsleven. Advocaten, fiscalisten en notarissen blonken nooit uit in openhartigheid. Zij dienden het belang van hun cliënt. Het aan de grote klok hangen van hun werkzaamheden was daar niet mee gediend.

Hoe anders is dat tegenwoordig. Bij fusies en overnames van enige omvang is binnen de kortste keren bekend welke urenschrijvers welke betrokken partijen adviseren. Voornaamste bron is secundair: juridische vaklectuur en websites als Advocatie.nl staan bordevol lijstjes met dealmakers. Maar ook advocatenkantoren maken steeds vaker zelf publiek waar hun confrères mee bezig zijn. Die mededeelzaamheid dient nu wel het belang van de zaak. Media moeten goed weten bij wie ze terecht kunnen, opdat hun kant van het verhaal goed in de krant komt.

Die nieuwe openheid kwam goed aan het licht bij de overnamestrijd rond ABN Amro. Een juridische kluif van jewelste, waar veel meesters van hebben kunnen mee-eten. Al een week na het aankondigen van de exclusieve gesprekken met haar gewenste fusiepartner Barclays, eind maart, onthulde advocatie.nl dat Nauta Dutilh en Allen & Overy de belangrijkste juridische adviseurs van ABN Amro waren. Ruim een maand later werd bekend welke kantoren nog meer betrokken waren, toen de verkoop van LaSalle voor de rechter werd bestreden. Ook het consortium met zijn tegenbod was aangeschoven, met gerenommeerde pleiters van De Brauw Blackstone Westbroek aan hun zijde.

Dat kantoor was nooit erg happig op publiciteit, maar is inmiddels meegegaan in de assertiviteit van hun collega’s. Groeiende concurrentie, vooral met Angelsaksische kantoren, zal er een rol bij spelen. Vorige week, nadat de strijd gestreden was, stuurde De Brauw een persbericht de wereld in, waarin de overwinning werd geclaimd. Liefst 33 partners en medewerkers werden met name genoemd.

Gisteren verscheen een interview met drie van hen over hun „grootste deal ooit”, in het Financieele Dagblad. Daarin suggereerde het kantoor dat het jarenlang zaken van ABN Amro had geweigerd, om de handen vrij te houden voor een koper van die bank. Een overname hadden zij kennelijk zien aankomen.

Met die onthulling kunnen ook beleggers hun voordeel doen. Weten zij de hand te leggen op een lijst met bedrijven die niet door De Brauw worden geadviseerd, hebben zij de prooien in de toekomst op een rij.

Philip de Witt Wijnen